Statele Unite vor confisca un zgarie nori de 36 de etaje din New York care, sustine procuratura, este detinut in secret de Iran, a precizat marti departamentul Justitiei, citat de AFP.

Confiscarea si vanzarea acestui imobila, situat pe 5th Avenue, in plin centru al Manhattanului, va fi "cea mai importanta confiscare legata de terorism", potrivit comunicatului departamentului.

Un judecator federal a aprobat plangerea guvernului american potrivit careia proprietarii zgarie-norului au incalcat sanctiunile impotriva Iranului si legislatia privind prevenirea spalarii banilor.

Procurorul federal al Manhattanului, Preet Bharara, a declarat ca decizia confirma acuzatii departamentului Justitiei potrivit carora proprietarii imobilului "erau (si sunt in continuare) un paravan pentru Banca Melli si, pe cale de consecinta, un paravan pentru Iran".

Bharara a a precizat ca banii obtinuti dupa vanzarea cladirii vor fi folositi pentru despagubirea victimelor terorismului finantat de Iran.

Procurorii americani spun ca proprietarii imobilului, fundatia Alavi si grupul Assa, au transferat banii obtinuti din chirii si alte fonduri catre banca publica iraniana Melli.

Fundatia Alavi gestioneaza o organizatie umanitara pentru Iran si acest imobil in numele guvernului iranian, potrivit comunicatului.

Construit in anii 70 de o organizatie fara scop lucrativ, fundatia Pahlavi, gestionata atunci de sahul Iranului si finantat printr-un imprumut de banca Melli, imobilul a fost expropriat de noul guvern iranian dupa revolutia din 1979, potrivit biroului procurorului.

Potrivit sursei citate, fundatia a fost redenumita fundatia Mostazafan din New York si apoi fundatia Alavi.

Fundatia Alavi a precizat ca va ataca in apel decizia.