Redresarea pachebotului naufragiat Costa Concordia, o operatiune inedita si de amploare, s-a incheiat cu succes marti la ora Romaniei 05:00 pe insula Giglio, au anuntat autoritatile italiene, citate de AFP. "Operatiunea de (rotire, n.red.) s-a incheiat. Ambarcatiunea (...) a ajuns la verticala", a anuntat in cadrul unei conferinte de presa Franco Gabrielli, seful protectiei civile italiene. La anuntul vestii, mai multe semnale au fost lansate de sirena Concordiei si urale s-au auzit din port.

"Coca navei va necesita reparatii importante", a adaugat Gabrielli, in timp ce Sergio Girotto, de la firma italiana Micoperi, unul dintre membri consortiului care a efectuat rotirea, a declarat ca "incheierea rotirii" a declansat aplauze in sala de presa.

Pentru inginerul Franco Porcellacchia, liderul proiectului pentru Carnival, compania mama a armatorului Costa, "operatiunea nu se putea derula mai bine".

Catre miezul noptii (01:00, ora Romaniei) Gabrielli a anuntat ca "redresarea a depasit nivelul critic de 24 de grade", faza finala fiind mai aproape.

Incepand cu aceasta etapa, nu va mai fi nevoie exercitarea tractiunii asupra epavei cu ajutorul a 36 de cabluri de otel enorme. Rotatia va continua prin umplerea cu apa de mare, cu ajutorul unor valve, a imenselor incaperi (inalte cat un imobil intre 7 si 11 etaje) plasate pe flancul stang al navei.