Cu cinci zile inaintea alegerilor legislative din Germania, cancelarul Angela Merkel nu dispune de o majoritate alaturi de aliatul sau liberal, aflat in scadere, potrivit unui sondaj publicat marti si citat de AFP.

Sondajul institutului Forsa pentru saptamanalul Stern arata o mare stabilitate a intentiilor de vot pentru conservatori (CDU/CSU) si social-democrati (SPD) si intareste scenariul unei "mari coalitii" intre cele doua partide, sub autoritatea lui Merkel, dupa alegerile din 22 septembrie.

CDU/CSU al cancelarului Angela Merkel se situeaza de departe pe primul loc, neschimbat la 39%, dar partenerul sau liberal, care a inregistrat o infrangere zdrobitoare in Bavaria, scade cu 1 punct, la 5%, pragul de intrare in parlament.

SPD, neschimbat si el la 25%, nu pare afectat de polemica ce a agitat Germania la sfarsitul saptamanii trecute, legata de o fotografie in care candidatul sau, Peer Steinbruck, arata unor ziaristi degetul mijlociu.

Sondajul publicat luni a fost efectuat in mare parte dupa inceputul acestei controverse.

Stanga radicala Die Linke ramane la 10% iar Verzii se mentin la nivelul de 9%.

In aceste conditii, institutul nu prevede nici o majoritate pentru blocul de dreapta (CDU/CSU, FDP), cotat cu 44%, si nici pentru alianta socialistilor cu Verzii, care, chiar daca se adauga Die Linke, ar avea tot 44%.

Intr-o astfel de situatie, o mare coalitie intre conservatorii lui Merkel si social-democrati este cotata ca fiind favorita de analisti, care considera improbabila o alianta intre CDU/CSU si Verzi.

Germanii vor insa sa o pastreze pe Angela Merkel cancelar (53%), in conditiile in care doar 26% doresc un executiv condus de Peer Steinbruck, potrivit aceluiasi sondaj.

Partidul anti-euro AfD ramane creditat cu 3% din intentiile de vot, dar directorul institutului Forsa, Manfred Gullner, subliniaza ca "scorul lor este dificil de determinat" in masura in care numerosi posibili alegatori nu-si declara deschis intentia de vot pentru acest nou partid contestatar.

Sondajul a fost efectuat in perioada 10 - 16 septembrie, asupra a 2.502 alegatori reprezentativi.