Oameni de afaceri sud-coreeni au traversat luni dimineata frontiera si au intrat pe teritoriul nord-coreean spre complexul industrial Kaesong, dupa cinci luni de la inchiderea acestuia pe fondul unor tensiuni puternice in peninsula, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Cele doua tari au ajuns saptamana trecuta la un acord cu privire la redeschiderea acestui complex, situat la aproximativ zece kilometri de frontiera, care gazduieste 123 de intreprinderi sud-coreene.

Zeci de automobile, camioane si personal sud-coreean au trecut frontiera, puternic militarizata, catre ora locala 8.30 (2.30, ora Romaniei).

"Mi-ar placea sa putem munci impreuna, ca inainte", a declarat proprietarul, in varsta de 50 de ani, al unui atelier din complex, care nu a dorit sa isi spuna numele.

Creata in 2004, zona de activitate de la Kaesong a fost inchisa unilateral de catre Phenian in aprilie, dupa saptamani de tensiuni puternice in peninsula, provocate de al treilea test nuclear nord-coreean si o noua salva de sanctiuni internationale impotriva regimului stalinist.

Coreea de Nord si-a retras atunci cei 53.000 de cetateni care munceau in aceste intreprinderi.

Phenianul a afirmat ca Seulul i-a fortat mana actionand in mod ostil, si anume efectuand - ca in fiecare an - manevre militare comune cu Statele Unite.

In opinia unor observatori, Kaesongul ramane vulnerabil fata de vicisitudinile relatiilor intercoreene, indiferent de garantiile prezentate.

Potrivit Ministerului sud-coreean al Unificarii, insarcinat cu relatiile intre cele doua tari, aproximativ 820 de sud-coreeni urmeaza sa soseasca luni in complex, dintre care jumatate vor ramane peste noapte pentru a supraveghea repornirea.