"Germanilor le merge bine, bavarezilor inca si mai bine" zicea Horst Seehofer, presedintele Partidului Crestin-Social si candidat la premier de land, inaintea alegerilor regionale din Bavaria, care au avut loc duminica, 15 septembrie. Rezultatul alegerilor de duminica din Bavaria, cistigate de aliatul Angelei Merkel, CSU, e un puternic indicator pentru alegerile parlamentare din Germania, care au loc in 22 septembrie.

Seehofer vrea introducerea vinietei pentru autoturisme si mai multi bani pentru asistenta maternala. Dar si, prezumtiv, trei importante posturi de ministri in viitorul nou cabinet de la Berlin.

Horst Seehofer, vechiul si noul premier de land in Bavaria, jubileaza impreuna cu Partidul Crestin-Social victoria din alegerile de duminica. Dupa primele estimari, CSU a atins 49 % din voturile electoratului bavarez. "E un rezultat extraordinar in alegeri. Tot al doilea bavarez si bavareza ne-au votat. Astfel, anul 2008 devine istorie ¬ suntem iarasi aici" a strigat Seehofer de pe podiumul din Munchen. In 2008, pentru prima oara de decenii, CSU n-a mai putut guverna singur in Bavaria si i-a luat in barca pe liberali.

Liberalii (FDP) au inregistrat insa duminica un esec nemaintalnit, fiind votati doar de 3% din electorat. Dupa primele calcule, social-democratii din Bavaria inregistreaza 18,6%, putand, la final, sa atinga un 21% care le-ar satisface pretentiile de a fi creat "un nou curs politic" in Bavaria.

Verzii se plaseaza la 8,5%, iar Alegatorii Liberi la 8,7 %, intrand astfel in Landtag. Partidul Piratilor si Stanga (Die Linke) raman insa acum pe dinafara, fiecare cu cate 2% din voturi.

Cum e Germania "locomotiva Europei", tot asa e si Bavaria "locomotiva Germaniei", un land la a carui intrare sta panoul "Fraistaat Bayern". Este, adica, un fel de stat in stat. La urne au fost chemati duminica 9,5 milioane de cetateni, intre care 650.000 au votat pentru prima data. Au fost doua voturi: unul pe listele de partid, al doilea pentru candidatul direct. 1.769 de candidati si 15 partide s-au inscris in cursa electorala.

Duminica la pranz, participarea la vot era mai degraba "rezervata". Pana seara, participarea la vot s-a ridicat la cca 64%, dupa primele evaluari. De remarcat numarul mare de voturi prin corespondenta. In Munchen, cca 29% dintre alegatori au votat pe cale postala.

La nivel central, CSU e partener cu crestin democratii, in Uniunea CDU/CSU aflata, impreuna cu liberalii (FDP), la guvernarea Germaniei. Acest partid, care nu exista decat in Bavaria, a fost vreme de decenii "singur stapanitor" in land. La alegerile din 2008, CSU a pierdut majoritatea absoluta, cazand de la 60,7, la 43,4 % din voturi. Desi au coalizat in fosta legislatura la guvernarea landului cu liberalii, crestin-socialii sunt din nou "auto-suficienti".

CDU se bucura de victoria CSU, insa deopotriva, se si teme de ea. Cu un CSU monolitic la carma Bavariei, Seehofer e marele castigator. El puncteaza masiv atat in partidul sau, pe care l-a scos din "groapa" in care cazuse la anterioarele alegeri, cat si intr-o viitoare coalitie de guvernare la nivel federal. "Bavarezii vor da o pasa de 11 metri, pe care tu, draga Angela, va trebui doar sa o concretizezi", a declarat presedintele CSU, Horst Seehofer, inca din luna iunie, ca un soi de avertisment fata de cancelar.