Acordul de la geneva dintre Moscova si Washington reprezinta "o reusita importanta" insa lasa multe intrebari raman fara raspuns astfel incat Rusia si SUA ar putea interpreta diferit intelegerea privind distrugerea armelor chimice din Siria, a declarat duminica influentul parlamentar rus Aleksei Puskov, seful Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului federal rus), potrivit Agerpres.

"Intelegerile de la Geneva Lavrov-Kerry reprezinta, fara indoiala, un important succes diplomatic, dar acum principala problema este de a vedea daca procesul reglementarii siriene nu va deveni din nou obiect al unor interpretari diferite, chiar opuse, in SUA si Rusia. Noi am mai vazut asta", a declarat Aleksei Puskov, citat de Interfax.

Daca acest lucru se va intampla, acordul incheiat la Geneva nu va avea rezultatele scontate, a apreciat deputatul rus.

El a adaugat ca, in contextul celor convenite la Geneva, un vot in Congresul SUA asupra unei interventii militare in Siria, daca va avea loc, va avea o importanta secundara. "Acordul de la Geneva are inca un plus - SUA nu mai pot actiona intr-un mod unilateral, ocolind Consiliul de Securitate al ONU si in componenta unei coalitii foarte restranse", a afirmat Aleksei Puskov. El nu a exclus insa posibilitatea ca SUA sa revina la amenintarile militare.

Acord SUA-Rusia privind arsenalul chimic sirian

Statele Unite si Rusia au ajuns sambata la un acord asupra planului de plasare sub control international a arsenalului chimic sirian, transmite AFP. Potrivit intelegerii, regimul de la Damasc are la dispozitie o saptamana pentru a prezenta lista cu armele chimice pe care le detine, arsenalul urmand sa fie distrus pana la mijlocul lui 2014.

Secretarul de Stat american John Kerry a avertizat sambata Damascul ca, in cazul in care nu respecta angajamentul, va suferi consecintele, in baza Capitolului 7 al Cartei ONU, sectiune ce acopera sanctiuni si actiuni militare.

Kerry a precizat ca inspectorii carevor avea sarcina de a verifica procesu vor fi pe teren "nu mai tarziu de noiembrie", si ca s-a stabilit drept obiectiv pentru finalizarea ridicarii arsenalului chimic "jumatatea anului 2014".

Un punct de cotitura il reprezinta aparentul accept al Rusiei fata de rezolutie ONU, in conformitate cu capitolul 7 din conventie, prin care se autorizeaza folosirea fortei. Inca de la inceputul conflictului din Siria, in urma cu doi ani si jumatate, Moscova s-a opus ferm unei interventii armate.

Statele Unite si Rusia, "sunt de acord asupra faptului ca rezolutia ONU (care va incadra procesul de dezarmare - n.red.), se va referi la capitolul 7 pivind utilizarea fortei", a declarat Kerry. Cu o zi inainte, oficialii americani declarau ca o asemenea rezolutie ar fi imposibila din cauza opozitiei Rusiei.

Nu s-a ajuns la un acord cu privire la ce masuri vor fi luate intr-un astfel de caz insa presedintele Barack Obama isi rezerva dreptul de a recurge la forta militara in Siria, a precizat Kerry, subliniind ca "nu va exista o diminuare a optiunilor". Lavrov a afirmat insa ca "nu s-a spus nimic despre utilizarea fortei si sanctiuni automate", transmite Reuters.

La randul sau, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a salutat discutiile "excelente". "Obiectivul fixat in septembrie de catre sefii de stat rus si american (...) pentru a pune sub control armele chimice siriene a fost atins", a declarat Lavrov.

"Eu insumi si (secretarul de stat american - n.red.) Kerry am confirmat angajamentul nostru pentru o solutionare pasnica in Siria", a declarat ministrul rus.

Cu toate acestea, Kerry a avertizat ca "nu va exista spatiu de manevra". Cu putin timp inaintea anuntarii acordului, presedintele american barack Obama a avertizat Damascul ca asteapta acte "concrete".