Acordul de la Geneva privind arsenalul chimic al Siriei risca sa fie interpretat diferit de Rusia si SUA (deputat rus)
"Intelegerile de la Geneva Lavrov-Kerry reprezinta, fara indoiala, un important succes diplomatic, dar acum principala problema este de a vedea daca procesul reglementarii siriene nu va deveni din nou obiect al unor interpretari diferite, chiar opuse, in SUA si Rusia. Noi am mai vazut asta", a declarat Aleksei Puskov, citat de Interfax.
Daca acest lucru se va intampla, acordul incheiat la Geneva nu va avea rezultatele scontate, a apreciat deputatul rus.
El a adaugat ca, in contextul celor convenite la Geneva, un vot in Congresul SUA asupra unei interventii militare in Siria, daca va avea loc, va avea o importanta secundara. "Acordul de la Geneva are inca un plus - SUA nu mai pot actiona intr-un mod unilateral, ocolind Consiliul de Securitate al ONU si in componenta unei coalitii foarte restranse", a afirmat Aleksei Puskov. El nu a exclus insa posibilitatea ca SUA sa revina la amenintarile militare.
Acord SUA-Rusia privind arsenalul chimic sirian
Statele Unite si Rusia au ajuns sambata la un acord asupra planului de plasare sub control international a arsenalului chimic sirian, transmite AFP. Potrivit intelegerii, regimul de la Damasc are la dispozitie o saptamana pentru a prezenta lista cu armele chimice pe care le detine, arsenalul urmand sa fie distrus pana la mijlocul lui 2014.
Secretarul de Stat american John Kerry a avertizat sambata Damascul ca, in cazul in care nu respecta angajamentul, va suferi consecintele, in baza Capitolului 7 al Cartei ONU, sectiune ce acopera sanctiuni si actiuni militare.
Kerry a precizat ca inspectorii carevor avea sarcina de a verifica procesu vor fi pe teren "nu mai tarziu de noiembrie", si ca s-a stabilit drept obiectiv pentru finalizarea ridicarii arsenalului chimic "jumatatea anului 2014".
Un punct de cotitura il reprezinta aparentul accept al Rusiei fata de rezolutie ONU, in conformitate cu capitolul 7 din conventie, prin care se autorizeaza folosirea fortei. Inca de la inceputul conflictului din Siria, in urma cu doi ani si jumatate, Moscova s-a opus ferm unei interventii armate.
Statele Unite si Rusia, "sunt de acord asupra faptului ca rezolutia ONU (care va incadra procesul de dezarmare - n.red.), se va referi la capitolul 7 pivind utilizarea fortei", a declarat Kerry. Cu o zi inainte, oficialii americani declarau ca o asemenea rezolutie ar fi imposibila din cauza opozitiei Rusiei.
Nu s-a ajuns la un acord cu privire la ce masuri vor fi luate intr-un astfel de caz insa presedintele Barack Obama isi rezerva dreptul de a recurge la forta militara in Siria, a precizat Kerry, subliniind ca "nu va exista o diminuare a optiunilor". Lavrov a afirmat insa ca "nu s-a spus nimic despre utilizarea fortei si sanctiuni automate", transmite Reuters.
La randul sau, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a salutat discutiile "excelente". "Obiectivul fixat in septembrie de catre sefii de stat rus si american (...) pentru a pune sub control armele chimice siriene a fost atins", a declarat Lavrov.
"Eu insumi si (secretarul de stat american - n.red.) Kerry am confirmat angajamentul nostru pentru o solutionare pasnica in Siria", a declarat ministrul rus.
Cu toate acestea, Kerry a avertizat ca "nu va exista spatiu de manevra". Cu putin timp inaintea anuntarii acordului, presedintele american barack Obama a avertizat Damascul ca asteapta acte "concrete".

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
http://www.portfolio.hu/img/upload/res/orig/gtg.png