Functionarii greci vor ramane fara concediul suplimentar de sase zile la care au dreptul cei care utilizeaza un calculator la locul de munca, a anuntat ministrul pentru Reforma administrativa, Kiriakos Mitsotakis, care a caracterizat acest bonus drept o "aberatie", scrie AFP.

"Exista inca in functiile publice, in 2013, posibilitatea de a beneficia de sase zile suplimentare de concediu pe an pentru ca un angajat foloseste un calculator, adica aproape toti angajatii", a explicat ministrul, joi, intr-un interviu acordat televiziunii private Skaï.

Acest anunt vine in momentul in care guvernul este pe punctul de a pune in practica o vasta reforma a sectorului functionarilor publici, solicitata de creditorii tarii, UE si FMI, pentru a reduce cheltuielile statului.

Contactat de AFP, principala centrala sindicala, Adedy, a explicat ca aceasta "prima de calculator" corespunde unei pauze zilnice de 20 de minute obtinuta de functionari in anii 90 pentru a-i proteja de tulburarile oftalmologice are ar putea fi cauzat de ecranele PC-urilor.

"Dar acesta renuntare la prima este aproape un detaliu in raport cu reforma care afecteaza functia publica in prezent", a comentat Adedy.

Planul de restructurare a sectorului functionarilor include concedierea a 12.500 de functionari pana la finele lui septembrie, urmati de alti 12.500 pana la sfarsitul anului. La acestia se adauga alte 4.000 de concedieri pana la finele lui 2013 (printre care si cei de la televiziunea publica) si 11.000 pana la sfarsitul lui 2014, compensate insa de un numar echivalent de angajari.

Concedierile vor fi decise dupa o evaluare a functionarilor pe baza unor criterii profesionale si a situatiei familiale.

Guvernul a anuntat ca vor fi vizati in primul rand cei care au diplome false sau care au primit sanctiuni disciplinare. Dar criteriile sunt contestate, in conditiile in care rectorii de la universitati au refuzat in aceasta saptamana sa trimita la minister informatiile solicitate.