Un distrugator rusesc provenind din Marea Neagra a traversat vineri dimineata stramtoarea turca Bosfor, cu directia spre Marea Mediterana, a anuntat agentia de presa Dogan, citata de AFP.

Distrugatorul-lansator de rachete Smetlivii a trecut prin stramtoarea care traverseaza metropola turca Istanbul, sub escorta unei nave a pazei de coasta a Turciei.

Agentia rusa Interfax a precizat la inceputul lui septembrie ca Smetlivii se va deplasa in estul Mediteranei, in apropierea coastelor siriene, unde se afla deja mai multe nave rusesti, in contextul amenintarilor de lovituri americane impotriva regimului sirian, un aliat al Moscovei.

Rusia, ale carei nave de razboi au mentinut o prezenta constanta in estul Mediteranei de la inceputul crizei siriene, a trimis in ultimele zile forte suplimentare in regiune.

Trei nave de razboi rusesti - nava de spionaj SSV-201 Priazovie marile nave de debarcare Minsk si Novocerkask - au trecut prin Bosfor in 5 septembrie, avand ca destinatie aceeasi zona a Mediteranei.

O sursa militara ruseasca a precizat saptamana trecuta ca acest dispozitiv va permite Rusiei sa fie "capabila de reactie" in evolutiile din Siria, in conditiile in care perspectivele loviturilor americane stranesc o opozitie puternica la Moscova.

Serghei Ivanov, actualul sef al administratiei Kremlinului si un apropiat al lui Vladimir Putin si, totodata, un fost ministru al Apararii, a afirmat insa ca prima misiune a acestor nave este o posibila evacuare a numerosilor cetateni rusi care traiesc in Siria.