Presedintele Fundatiei ruse pentru Educatie, Serghei Komkov, a propus, intr-o scrisoare trimisa Comitetului Nobel, ca presedintele Vladimir Putin sa primeasca Premiul Nobel pentru Pace, ca urmare a contributiei sale la solutionarea conflictului din Siria, informeaza Agerpres, citand pravda.ru.

In scrisoare se subliniaza ca Putin si-a dovedit prin fapte angajamentul fata de valorile pacii. "Ca lider al unuia dintre cele mai importante state ale lumii, el depune mari eforturi pentru a mentine pacea si linistea in propria sa tara si contribuie activ la gasirea unor solutii pasnice in toate conflictele de pe planeta", se mai argumenteaza in scrisoare.

Potrivit RIA Novosti, Comitetul Nobel s-a abtinut sa comenteze pe marginea acestei propuneri. "Nu pot comenta aceasta informatie", a declarat un purtator de cuvant al Comitetului, citat de agentia de presa rusa mentionata.

Liderul de la Kremlin i-a propus saptamana aceasta omologului sau de la Casa Alba, Barack Obama, castigator al Premiului Nobel pentru Pace in anul 2009, sa nu ordone un atac militar impotriva Siriei, acuzata de Washington ca a folosit armele chimice, daca Damascul va accepta sa-si plaseze aceste arme sub control international in vederea distrugerii lor. Implementarea initiativei Rusiei, acceptata de Damasc, este discutata in prezent de diplomatiile rusa si americana.

Printre laureatii Premiului Nobel pentru Pace se mai numara, intre altii, Mihail Gorbaciov, Nelson Mandela, Martin Luther King, Andrei Saharov, Maica Tereza, Kofi Annan si Yasser Arafat.