Statutul de rezident permanent in Bulgaria, tara membra a Uniunii Europene din 2007, va putea fi obtinut in schimbul unui depozit de 511.000 euro (1 milion de leva) intr-o banca pentru o perioada de cinci ani, a anuntat joi Parlamentul de la Sofia, citat de AFP.

Amendamentul la legea privind obtinerea nationalitatii, adoptat miercuri cu voturile socialistilor si al Partidului minoritatii turce (MDL), trebuie sa fie aprobat intr-o a doua lectura pentru a intra in vigoare.

Fostul guvern conservator al premierului Boiko Borisov suprimase in 2009 o astfel de dispozitie. Delyan Dobrev, fost ministru al Economiei in guvernul lui Borisov si in prezent deputat, a reamintit numeroasele cauze de frauda din trecut. Potrivit acestuia, cabinetele de avocatura depunea banii in banca pentru a-i retrage imediat dupa obtinerea statutului de rezident.

Pentru a impiedica astfel de fraude, noul amendament interzice retragerea banilor pe o perioada de cinci ani, a subliniat deputatul socialist Kornelia Ninova.

Statutul de rezident permanent timp de un an este indispensabil pentru orice persoana care doreste sa obtina nationalitatea bulgara. Acest lucru ii permite sa se deplaseze fara viza in spatiul Schengen - din care Bulgaria nu face parte - si sa lucreze fara restrictii in UE incepand cu 2014.

In prezent un cetatean strain poate obtine rezidenta permanenta investind 600.000 leva (300.00 EUR) intr-o societate bulgara sau 500.000 leva (250.000 EUR) intr-o regiune care angajeaza 10 persoane, sau 250.000 leva (125.000 EUR) in societati cu 5 salariati din regiuni subdezvoltate economic.