Presedintele sirian Bashar al-Assad a confirmat joi ca Siria va plasa sub control international arsenalul chimic si va trimite documentele necesare la ONU pentru a semna un acord, insa a afirmat ca decizia nu a fost influentata de amenintarile cu atacuri din partea americanilor, relateaza AFP.

"Siria plaseaza armele chimice sub contorl international, datorita Rusiei. Amenintarile Statelor Unite nu au influentat decizia", a declarat Assad, intr-un interviu pentru Russia 24, din care au fost difuzate extrase traduse.

Cu cateva ore inainte, Washingtonul explicase ca asteapta din partea regimului sirian sa declare cat mai repede integralitatea arsenalului sau, ca dovada a angajamentului sau.

"Exista o sansa de pace in Siria si nu trebuie sa o lasam sa treaca", a declarat joi Serghei Lavrov. "Astazi, Rusia ia masuri diplomatice active pentru a preveni o interventie militara exterioara, care ar duce la o destabilizare si mai mare a situatiei in aceasta tara si in regiune", a declarat ministrul rus de externe.

Siria a anuntat de marti ca este pregatita sa prezinte arsenalul chimic comunitatii internationale si sa inceteze fabricarea acestui tip de armament, fara insa a vorbi de distrugerea armamentului neconventional.

UPDATE: ONU a primit cererea Damascului de aderare la Conventia pentru interzicerea armelor chimice

ONU a anuntat joi ca a primit cererea de aderare a Siriei la Conventia din 1993 privind interzicerea armelor chimice, transmite AFP.

"In urma cu cateva ore, am primit un document de adeziune din partea guvernului sirian referitor la Conventia privind armele chimice si il studiem, este in curs de traducere", a declarat purtatorul de cuvant al ONU, Farhan Haq.

El a precizat ca aderarea la un tratat deja semnat de alte tari necesita "anumite proceduri", care vor dura "cateva zile". "Este nevoie de un termen de cateva zile inainte ca o tara sa poata adera in mod oficial" la o conventie, a precizat el. Aderarea "este o prima etapa", a adaugat acesta.

Conventia privind interzicerea armelor chimice (CIAC), semnata la 13 ianuarie 1993 la Paris si intrata in vigoare la 29 aprilie 1997, interzice fabricarea, stocarea si utilizarea armelor chimice si interzice totodata semnatarelor sa ajute o tara terta sa fabrice sau sa sa utilizeze aceste arme. Aplicarea Conventiei, in special distrugerea stocurilor, este supravegheata de Organizatia pentru interzicerea armelor chimice (OIAC), cu sediul la Haga (Olanda).

Potrivit procedurilor aplicate de ONU pentru tratate, aderarea are acelasi efect juridic ca ratificarea si se produce in general cand tratatul este deja intrat in vigoare. Siria n-a semnat niciodata Conventia din 1993, insa a semnat Protocolul de la Geneva din 1925, care interzice utilizarea armelor chimice.