Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a lansat un avertisment la adresa Statelor Unite in ceea ce priveste folosirea fortei in Siria, acuzandu-i pe rebeli, si nu regimul Bashar Al-Assad, ca au utilizat arme chimice in atacul din 21 august, in apropiere de Damasc. Aceste declaratii apar cu cateva ore inaintea unui summit crucial intre Moscova si Washington asupra unui plan rusesc privind dezmembrarea arsenalului chimic sirian, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: Captura YouTube

Intalniri, la Geneva, intre secretarul american de stat John Kerry si omologul sau rus Serghei Lavrov, joi si vineri - insotiti de zeci de experti in dezarmare - isi propun sa redeschida drumul diplomatic pentru rezolvarea conflictului din Siria si sa evite o eventuala recurgere la forta, anuntata de Statele Unite.

Dar, intr-un editorial publicat de New York Times si in momentul in care Kerry se afla intr-un avion care il ducea la Geneva, Vladimir Putin a sporit presiunea asupra Washingtonului.

Acesta i-a acuzat pe rebeli ca se afla in spatele atacului chimic din 21 august, cu scopul de a provoca o "interventie" a Statelor Unite.

Si seful statului rus, aliat apropiat al Damascului, a avertizat ca un eventual recurs la forta in afara cadrului Consiliului de Securitate al ONU ar fi "inacceptabil" si ar "constitui un act de agresiune".

In plus, a avertizat Putin, lovituri militare in Siria ar putea declansa un "nou val de terorism, (ar mina) eforturile multilaterale pentru rezolvarea problemei nucleare iraniene si conflictul israeliano-palestinian si ar destabiliza si mai mult Orientul Apropiat si Africa de Nord", reducand foarte mult credibilitatea sistemului ONU.

Este necesar deci, scrie Vladimir Putin, ca "Statele Unite, Rusia si toti membrii comunitatii internationale sa profite de ocazia vointei guvernului sirian pentru a-si pune sub control international arsenalul chimic, cu scopul de a-l distruge".

Putin isi incheie avertismentul pe un ton mai conciliant, salutand "increderea in crestere" dintre el si omologul sau american Barack Obama.

Statele Unite acuza regimul sirian ca a comis un masacru recurgand la arme chimice, in 21 august, in apropiere de Damasc, cand ar fi ucis 1.429 de oameni, potrivit serviciilor secrete americane.

Aceste intalniri exceptionale americano-ruse sunt rezultatul unei lovituri de teatru pe taramul diplomatic, dupa ce Moscova a propus luni Siriei sa-si dezmembreze stocurile de arme chimice sub supervizare internationala.

US Navy: Suntem pregatiti sa lovim puternic si sa lovim rapid

Marina americana a anuntat tot joi ca navele sale de razboi din Mediterana sunt pregatite sa "loveasca puternic si sa loveasca rapid" regimul sirian, daca presedintele Barack Obama da acest ordin.

Chiar daca Washingtonul a indepartat pentru moment orice actiune militara impotriva Damascului, secretarul pentru Marina Ray Mabus a afirmat ca distrugatoarele americane echipate cu rachete de croaziera sunt pe pozitii in estul Mediteranei.

"Va garante ca daca suntem chemati sa lovim, vom lovi puternic si vom lovi repede", a spus Mabius, intr-un discurs sustinut la National Defense University, o zi dupa alocutiunea televizata a presedintelui Obama in care se pleda pentru o actiune militara "limitata" daca regimul presedintelui al-Assad refuza sa renunte la arsenalul sau chimic.

Aceasta declaratie a secretarului pentru Marina confirma ca fortele navale se vor afla in avanpostul oricarui atac american impotriva Siriei, care ar trebui sa se bazeze in special pe rachetele Tomahawk lansate de pe mare.

Patru distrugatoare americane inarmate cu rachete de croaziera au fost amplasate in Mediterana orientala in vederea unor eventuale lovituri militare.

Pe de alta parte, portavionul Nimitz cu escorta sa, un crucisator si trei distrugatoare inarmate cu rachete, ramane pe pozitii in marea Rosie.

SUA a inceput sa inarmeze rebelii - surse

Washington Post scrie miercuri ca Statele Unite au inceput sa furnizeze armament si echipament tehnic rebelilor.

Citand surse americane si siriene, cotidianul american, preluat de AFP, afirma ca CIA a inceput sa livreze incarcaturi de materiale letale in ultimele 15 zile.

Ziarul spune ca departamentul de Stat a trimis vehicule si alte materiale, inclusiv echipamente de telecomunicatii sofisticate si kituri medicale de lupta.

CIA a refuzat sa faca vreun comentariu.

Livrarile, care potrivit Washington Post s-ar limita la arme usoare si munitie, sosesc intr-un moment crucial in confruntarea sangeroasa dintre rebeli si guvernul de la Damasc.

Planul propus de Rusia are patru etape

Planul de control al armelor chimice detinute de Siria contine patru etape, prima dintre ele fiind aderarea Damascului la Organizatia pentru interzicerea armelor chimice, dupa cum scrie joi cotidianul rusesc Kommersant, citat de AFP.

Potrivit sursei citate, planul detaliat a fost trimis americanilor marti.

Prima etapa a planului prevedere aderarea Siriei la Organizatia pentru interzicerea armelor chimice, a precizat o sursa diplomatica, pentru Kommersant.

Siria ar urma apoi sa dezvaluie locatia arsenalului sau de arme chimice si locurile de productie.

A treia etapa consta in autorizarea inspectorilor Organizatiei sa intre in Siria pentru a le examina.

In fine, ultima etapa consta in a decide, in cooperare cu inspectorii, maniera in care ar trebui distruse aceste arme.

Rebelii sirieni resping planul Rusiei

Pe de alta parte, Armata Siriana Libera (ASL, rebeli) a respins ferm initiativa Rusiei privind plasarea armelor chimice sub control international.

"ASL anunta respingerea categorica a initiativei rusesti privind plasarea armelor chimice sub control international", potrivit unei declaratii citite de seful militar al rebelilor, generalul Selim Idriss.

Inregistrarea acestei declaratii a fost publicata pe YouTube.