Agentia americana insarcinata cu interceptari de comunicatii, NSA, transmite date institutiei similare israeliene, ISNU, cu riscul de a comunica informatii despre americani si de a le incalca, astfel, dreptul la viata privata, a dezvaluit miercuri cotidianul britanic The Guardian, citat de AFP.

Practica schimburilor de informatii intre servicii aliate este curenta, dar este mai rara atunci cand aceste informatii secrete sunt date "brute", care nu sunt analizate inainte, citeaza Mediafax.

Potrivit unui protocol al unui acord intre NSA si ISNU, institutia israeliana cu atributii similare, furnizat ziarului britanic de catre fostul consultant Edward Snowden, agentia americana ii transmite in mod direct celei israeliene o parte a e-mailurilor si altor milioane de conversatii telefonice pe care le intercepteaza.

Legea americana incadreaza activitatile NSA, interzicandu-i sa colecteze date ale comunicatiilor cetatenilor americani sau straini instalati in mod legal pe teritoriul Statelor Unite, cu exceptia unui motiv valabil.

Insa dezvaluirile pe care fostul consultant Snowden le-a facut incepand din iunie au aratat ca aceasta colectare este atat de vasta incat a vizat, in numeroase randuri, cetateni americani, incalcand legile cu privire la libertatile publice si protectia vietii private.

"Desi protocolul este explicit asupra faptului ca este necesar ca datele sa fie transmise cu respectarea legii americane si ca israelienii accepta sa nu tinteasca in mod deliberat americani identificati in interceptari, aceste obligatii nu sunt sustinute de vreo obligatie legala", noteaza The Guardian.

Documentul de cinci pagini nu este datat, dar ar fi fost intocmit in 2009, potrivit cotidianului.

Textul nu precizeaza nici daca tribunalul secret insarcinat cu supervizarea activitatilor NSA, Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC), si-a exprimat acordul in vederea impartasirii acestor interceptari cu serviciul israelian.

Contactat de AFP, un purtator de cuvant al NSA nu a dorit sa comenteze cu privire la informatiile dezvaluite de catre The Guardian, dar a subliniat, intr-un e-mail, ca o cooperare cu servicii straine este "reciproc avantajoasa".

"NSA nu poate, totusi, sa utilizeze aceste relatii pentru a ocoli restrictiile juridice americane. De fiecare data cand impartasim informatii secrete, respectam regulile aplicabile, inclusiv cele care protejeaza informatiile cu privire la cetateni americani" si la cei care au resedinta pe teritoriul american, a pledat el.