Statele Unite comemoreaza miercuri 12 ani de la atentatele din 11 septembrie, cu ceremonii organizate in special la New York si Washington, scrie AFP. Presedintele Barack Obama si vicepresedintele Joe Biden, alaturii de sotiile lor, au pastrat un moment de reculegere pe peluza de la Casa Alba.

"Inimile noastre sunt inca indurerate din cauza viitorurilor furate, a parintilor care ar fi cunoscut bucuria de a deveni parinti, a tatilor si ale mamelor care ar cunoscut bucuria de a-si vedea copii terminand scoala, a fiilor si a fiicelor care ar fi crescut, poate s-ar fi casatorit, ar fi avut copii", a spus Obama, dupa ce a depus o coroana de flori albe la monumentul de la Pentagon, care onoreaza memoria celor 184 de oameni ucisi aici in urma cu 12 ani.

La 12 ore dupa ce a sustinut un discurs asupra Siriei, in care a acceptat sa lase o sansa diplomatiei inainte de a declansa eventuale lovituri militare impotriva regimului Bashar al-Assad pentru a pedepsi o presupusa recurgere la arme chimice, Barack Obama a facut de asemenea un apel la a "avea intelepciunea de a sti ca daca forta este uneori necesara, doar forta in sine nu poate construi lumea la care aspiram".

La New York, rudele si prietenii victimelor ucise in turnurile din World Trade Center se vor reuni la Ground Zero. Fostul primar Rudolph Giuliani a varsat o lacrima atunci cand a inceput ceremonia, cu un moment de reculegere la ora 08,46 (12,46 GMT), cand primul avion a intrat intr-unul dintre turnurile gemene.

Aproape 3.000 de oameni si-au gasit moartea in atentatele de la New York, Pentagon si Shanksville, in Pennsylvania.

Stirea se actualizeaza