Democratul Bill de Blasio a castigat, marti, la New York, cursa din partidul sau pentru alegerile de primar al orasului, programate in noiembrie, fiind acum favorit pentru a-l inlocui pe Michael Bloomberg. Cel care s-a prezentat ca anti-Bloomberg a castigat 40,2% din voturile democratilor, dupa centralizarea rezultatelor din 97% din sectiile de votare.

Acest prag de 40%, in cazul in care va fi confirmat, ii garanteaza nominalizarea din partea democratilor. In caz contrar, va fi organizata a doua runda de alegeri, pe 1 octombrie.

Bill de Blasio, mediatorul orasului si cel mai de stanga dintre candidati ar urma sa-l infrunte pe 5 noiembrie pe republicanul Joe Lhota care a obtinut marti 52,4% din voturi in cadrul alegerilor primare republicane pentru primaria New Yorkului.

Orasul este majoritar democrat, chiar daca nu a mai ales un primar democrat de aproximativ 20 de ani,, iar Blasio pare bine plasat pentru a deveni urmatorul primar dupa 12 ani petrecuti sub conducerea miliardarului Michael Bloomberg, comenteaza AFP.