Trimisul special al cotidianului italian Stampa, Domenico Quirico, rapit in aprilie si eliberat duminica in Siria, si-a povestit "umilinta zilnica" pe care a trait-o in timpul celor 152 de zile de detentie, in care el si belgianul Pierre Piccinin au fost "tratati ca animalele", scrie AFP.

Ziaristul, in varsta de 62 de ani, care a revenit in Italia in noaptea de duminica spre luni, si-a publicat povestea in editia de marti a La Stampa.

Intrat in Siria impreuna cu Pierre Piccinin in 6 aprilie, cu acordul Armatei Siriene Libere (ASL), a fost rapit in imprejurimile "Qoussair, un oras apropiat de frontiera libaneza si care era atunci asediat de Hezbollah, aliat fidel al regimului Bashar al-Assad".

Cel mai probabil tradati de cei doi oameni care ii insoteau, strainii sunt dusi intr-o casa unde sunt batuti. Rapitorii lor, condusi de un anume Abu Amar, sunt rebeli, membri ai Al Faruq, o factiune cu care Occidentul negociaza dar pe care ziaristul o compara cu niste "huligani" care "profita valul islamist si de contextul revolutionar pentru a confisca regiuni intregi de teritoriu, jefuind populatia, rapind oameni si pentru a-si umple buzunarele".

Atunci a inceput ceea ce jurnalistul compara cu o "Odisee", "o epopee extraordinara si teribila".

In iunie sunt nevoiti, la presiunea Hezbollah, sa fuga alaturi de populatia din regiune spre Homs: "barbati, femei, copii, handicapati si persoane in varsta au mers timp de 12 ore, doua nopti consecutive, traversand tara", in total 5.000 - 6.000 de persoane, povesteste el.

In timpul acestui "exod", ii cere lui Abu Amar telefonul pentru a-si contacta familia, dar acesta refuza razand. Un soldat al ASL, ranit la picioare, ii intinde atunci telefonul sau mobil: "este singurul gest de mila pe care l-am vazut timp de 152 de zile", a scris el.

"Chiar si copiii si batranii au incercat sa ne faca rau. Poate o spun in termeni prea etici, dar in Siria am intalnit intr-adevar tara Raului".

"Am fost tratati ca animalele, inchisi in mici camarute cu ferestrele inchise in ciuda caldurii sufocante, aruncati pe paie si hraiti cu resturile lor", adauga acesta.

"Niciodata in intreaga mea viata nu am simtit acesta umilire zilnica, care consta in a nu fi lasat sa faci lucrurile cele mai simple", spune acesta, explicand ca a avut impresia ca nu este decat "un sac de grau" pe care il poti snopi in bataie, dar nu il omori.

In doua randuri, rapitorii i-au amenintat ca ii ucid: "Am fost lipit cu capul de perete, si-a apropiat teava de tampla mea. Interminabile clipe in care iti este rusine (...) si te infurii fata pe frica ta".

Belgianul rapit afirma ca rebelii au recurs la armele chimice, si nu regimul Al-Assad

Pe de alta parte, belgianul Pierre Piccinin, rapit alaturi de Domenico Quirico, a afirmat luni ca nu regimul Al-Assad este responsabil pentru utilizarea gazului sarin, ci rebelii.

"Este datoria mea morala sa o spun. Nu guvernul Bashar Al-Assad a utilizat gazul sarin sau un alt gaz de lupta in imprejurimile Damascului. Suntem siguri in urma unei conversatii pe care am surprins-o", a spus, la televiziunea belgiana RTL-TVI, Piccinin, un profesor rapit in aprilie in Siria.

Intrebat din nou despre acest subiect in cursul serii, el a reiterat afirmatia, precizand ca era vorba de o discutie intre "un general al ASL care ne tinea sechestrati si un ofiter al Al-Faruk". "Din aceasta conversatie, reiese clar ca regimul Al-Assad nu este vinovat de folosirea acestor arme chimice in regiunea Damascului".

In relatarea din La Stampa, Quirico s-a distantat insa de declaratiile lui Piccinin. El a precizat ca nu stie cine erau oamenii a caror conversatie a fost auzita si nici ce grad de incredere le poate fi acordat.

Potrivit ziaristului italian, "participantii la aceasta conversatie spuneau ca atacul cu gaze in doua cartiere ale Damascului a fost opera rebelilor ca o provocare pentru a incita Occidentul sa intervina militar si ca, potrivit lor, numarul mortilor a fost exagerat". "Nu sunt absolut deloc in masura sa spun daca aceasta conversatie este bazata pe fapte reale sau daca era doar o trancaneala si nu am obsinuinta sa dau credit unor vorbe auzite printr-o usa", subliniaza Quirico.

Intrebat cum comenteaza aceste afirmatii, Piccinin se declara "usor uimit". "Este punctul sau de vedere, poate (...) Cred ca poate a fost o neintelegere in declaratia pe care a facut-o", a reactionat Pierre Piccinin, la televiziunea RTL-TVI.

Mult timp favorabil regimului Bashar al-Assad, Piccinin a afirmat ca "din mai 2012 (saustinea) feroce armata siriana libera in lupta sa dreapta pentru democratie".