Statele Unite au spionat gigantul petrolier Petrobras, cea mai mare companie din Brazilia, potrivit unor documente ale serviciilor secrete americane dezvaluite duminica de postul brazilian de televiziune Globo. Acesta a prezentat documente furnizate de informaticianul american Edward Snowden, datate iunie 2012.

Acum o saptamana, Globo a transmis, pe baza unor documente provenite tot de la Snowden, ca SUA au spionat comunicatiile presedintei braziliene Dilma Rousseff.

Compania privata Petrobras si comunicatiile Dilmei Rousseff au fost spionate de Agentia americana de Securitate (NSA).

"Aceasta contrazice afirmatiile NSA ca nu s-a ocupat de spionaj economic", a afirmat postul brazilian de televiziune. Cifra anuala de afaceri a Petrobras este de 280 de miliarde de reali (circa 93 de miliarde de euro), iar compania este numarul unu mondial la foraj petrolier in ape de mare adancime, a adaugat Globo TV, care a precizat ca nu are informatii despre amploarea spionajului sau despre scopul urmarit de serviciile secrete americane.

Acuzatiile provin din documente ale serviciilor secrete americane, detinute de fostul consultant al NSA Edward Snowden. El este inculpat pentru spionaj in SUA, deoarece a dezvaluit amploarea supravegherii electronice a SUA in lume, iar in prezent este refugiat in Rusia. Edward Snowden a predat documentele jurnalistului american Glenn Greenwald, care traieste la Rio de Janeiro.

Presedintele american Barack Obama s-a angajat sa raspunda pana miercuri guvernului brazilian la acuzatiile de spionaj american in Brazilia.

Doamna Rousseff care are programata o vizita la Washington pentru 23 octombrie, a anuntat amanarea deplasarii in SUA a echipei care trebuia sa-i pregateasca vizita, pentru ca asteapta explicatiile partii americane in acest caz.