In timp ce secretarul de stat american John Kerry continua ofensiva diplomatica in Europa, intalnindu-l la Paris pe secretarul general al Ligii Arabe pentru a justifica proiectul interventiei militare in Siria, acuzata de atacul chimic din 21 august, mingea este acum in terenul de Congresul american.

Camera Reprezentantilor si Senatul revin luni din vacanta pentru sesiunea de toamna a Congresului, care trebuie sa se pronunte prin vot, asa cum a cerut presedinte Barack Obama, daca autorizeaza o interventie militara in Siria.

Rezultatul votului, care ar putea avea loc in urmatoarele zile in cel putin una din cele doua camere, este foarte nesigur, mai ales in Camera Reprezentantilor dominata de republicani.

Dezbaterile din Congres cu privire la o eventuala interventie militara americana in Siria, solicitate de presedintele Barack Obama, vor incepe luni, 9 septembrie, au anuntat sambata responsabili republicani din Camera Reprezentantilor citati de presa internationala.

Televiziunile americane au difuzat in acest week-end imagini cu victimele atacurilor chimice, in timp ce administratia Obama a incercat sa convinga politicienii si opinia publica, de multe ori ostili unei interventii importiva regimului de la Damasc.

Presedintele Obama va inregistra luni interviuri care vor fi difuzate luni seara pe toate posturile importante din SUA. Marti seara, el se va adresa tarii din Biroul Oval. Duminica, secretarul general al Casei Albe, Denis McDonough a insistat asupra necesitatii unei riposte limitate la aceste atacuri "oribile", care au ucis mai mult de 1.400 de oameni, potrivit serviciilor de informatii americane.

"Am vorbit cu zeci de alesi in aceasta saptamana (...), nu avem de gand sa pierdem la acest vot", a spus el recunoscand in acelasi timp "riscurile" izbucnirii unui "razboi civil ".