Aproape doi americani din trei (62%) si aproape trei din patru europeni (72%) prefera ca guvernele lor sa ramana in afara conflictului sirian, arata un studiu anual al Transatlantic Trends, care abordeaza chestiuni de politica internationala, relateaza publicatia spaniola ABC, citata de Agerpres.

Slovacia (85%), Romania (82%) si Portugalia (80%) sunt tarile ai caror cetateni se pronunta clar pentru un "Nu" in privinta unei interventii militare in Siria, urmate de Spania si Germania, cu cate 75%. Sondajul arata ca atitudinea ostila unui atac in Siria a crescut in ultimul an in toate tarile.

Doar una din trei persoane chestionate in SUA (30%) si 22% din cei intervievati in Europa considera ca tara lor ar trebui sa intervina in Siria. Sprijinul cel mai consistent pentru o astfel de actiune se manifesta in Franta (33%) si Suedia (31%).

In Turcia, 72% dintre persoanele chestionate au afirmat ca tara lor ar trebui sa se abtina de la o implicare in conflictul sirian, in timp ce 21% se declara in favoarea interventiei.

Sondajele, efectuate pe un esantion de 1.000 de persoane in fiecare tara, au fost realizate de TNS Opinion in luna iunie a acestui an, pe o populatie de 18 ani si mai mult, in SUA, Turcia si 11 state din Uniunea Europeana.