Secretarul de Stat american John Kerry l-a sunat joi pe omologul sau rus Serghei Lavrov pentru a relansa ideea lor comuna a conferintei de pace cu privire la Siria, un proiect afectat de escaladarea tensiunilor internationale din acest dosar, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Departamentul de Stat a vorbit despre o convorbire telefonica intre Kerry si Lavrov, care afiseaza o anumita apropiere, vorbindu-si si intalnindu-se regulat.

Dupa doua zile in care a laudat in fata Congresului american meritele unui eventual atac militar impotriva Damascului, Kerry a vrut sa repuna in functiune ideea lansata in mai alaturi de Lavrov cu privire la o conferinta internationala de pace, numita Geneva 2 care sa reuneasca regimul sirian si opozitia.

Desigur, "secretarul de Stat este ocupat zilnic cu munca sa alaturi de Congres si se mobilizeaza pentru a forma o coalitie internationala in vederea unei actiuni (militare) concentrate" impotriva Siriei, a declarat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki. Insa "noi credem in continuare ca nu exista o solutie militara" pentru conflict, a insistat ea.

"Continuam sa credem ca Geneva este o cale catre o reglementare politica negociata", a adaugat oficialul.

Aceasta conferinta Geneva 2 este menita sa pregateasca o tranzitie politica in Siria si sa puna capat celor doi ani si jumatate de razboi care s-au soldat cu peste 100.000 de morti. Acest "proces de la Geneva" face referire la o reglementare politica internationala semnata la 30 iunie 2012 in orasul elvetian, in special de catre Washington si Moscova, insa care nu a fost aplicata niciodata.

Prevazuta pentru inceputul lunii iunie, Geneva 2 a fost continuu intarziata din cauza dezacordurilor cu privire la participarea Iranului, locul pe care al trebui sa il ocupe in aceasta tranzitie presedintele sirian Bashar al-Assad si de catre deteriorarea relatiilor americano-ruse.

Psaki s-a multumit sa spuna ca Washington "lucreaza la detaliile" acestei reuniuni, insa nu a oferit niciun calendar.