Rusia "continua sa tina ostatic Consiliul de Securitate" blocand orice decizie cu privire la Siria, a afirmat joi ambasadoarea americana la ONU Samantha Power, potrivit Mediafax.

Comunitatea internationala nu trebuie sa lase regimul sirian "sa batjocoreasca normele internationale" utilizand arme chimice deoarece "protectorul" sau rus blocheaza Consiliul de Securitate, a subliniat aceasta in fata presei. "Armele chimice nu trebuie sa devina un instrument de razboi sau de teroare in secolul XXI".

Statele Unite "sunt de parere ca Consiliul de Securitate trebuie sa isi asume responsabilitatile si sa actioneze" in Siria si au propus fara rezultat Consiliului de Securitate numeroare proiecte de text in ultimii doi ani si jumatate, a amintit Power. Insa, a adaugat aceasta, "sistemul a protejat prerogativele Rusiei, protectorul unui regim care realizeaza cu cinism atacul chimic cel mai grav din ultimul sfert de secol".

"Chiar si dupa ce (Damascul) a ignorat deschis normele internationale care interzic utilizarea armelor chimice, Rusia continua sa ia Consiliul ostatic si se sustrage obligatiilor sale internationale, inclusiv celei de semnatar al Conventiei internationale cu privire la armele chimice", a declarat aceasta.