Trei nave de razboi ruse au traversat joi stramtoarea turca Bosfor, pentru a ajunge, potrivit unei surse militare ruse, in estul Mediteranei, in apropiere de Siria, pe fondul pregatirilor unei interventii militare occidentale impotriva regimului de la Damasc, transmite AFP.

Venind din Marea Neagra, nava de spionaj de tip SSV-201 "Priazovie" a trecut joi prin stramtoarea ce strabate metropola turca Istanbul, insotita de doua mari nave de debarcare, "Minsk" si "Novocherkassk", a constatat un fotoreporter AFP.

"Priazovie" a parasit duminica seara Sevastopol, portul ucrainean unde isi are baza Flota rusa din Marea Neagra, "pentru o misiune in estul Mediteranei", potrivit unei surse militare ruse citate de agentia Interfax.

Interfax a mentionat de asemenea sosirea, prevazuta pentru 5 sau 6 septembrie, a navelor "Minsk" si "Novocherkassk" in estul Mediteranei.

Rusia mentine o prezenta constanta a mai multor nave de razboi in estul Mediteranei, unde efectueaza misiuni prin rotatie de la inceputul crizei siriene, in urma cu doi ani si jumatate.

In urma atacului cu arme chimice comis la periferia Damascului in 21 august, atribuit de catre americani regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad, presedintele american Barack Obama a cerut Congresului sa voteze in favoarea unor atacuri aeriene in Siria. Moscova se opune insa cu fermitate.

Principal sustinator al regimului de la Damasc, caruia ii livreaza arme, Rusia exploateaza inca din perioada sovietica o baza militara in portul sirian Tartus, situat la 220 de kilometri nord-vest de Damasc.