Presedintele SUA Barack Obama este asteptat, joi, la summitul G20 de la Saint Petersburg unde va sta fata in fata cu cel mai inversunat adversar al sau privind o interventie militara in Siria, Vladimir Putin. Liderii celor mai puternice natiuni din lume se intalnesc joi si vineri in orasul natal al lui Putin, la summitul G20 umbrit de situatia din Siria, care va pune in plan secund problemele economice discutate in mod obisnuit la reuniune.

Summitul va permite diferitelor tabere sa se grupeze si sunt planificate mai multe intalniri bilaterale intre sustinatorii unei actiuni militare in Siria, pe masura ce ne apropiem de 9 septembrie, ziua in care Congresul american urmeaza sa se pronunte referitor la o interventie militara in acea tara.

Barack Obama se va intalni cu presedintele francez Francois Hollande, unul dintre sustinatorii cei mai infocati ai unei actiuni militare in Siria.

Hollande se va intalnila randul sau cu prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan, de asemenea, favorabil unei interventii militare dupa ce regimul de la Damasc este suspectat de uciderea a sute de civili pe 21 august cu arme chimice.

Obama a spus miercuri in Suedia ca intreaga lume trebuie sa interzica utilizarea armelor chimice, facand un apel la partenerii sai sa nu ramana tacuti in fata "barbariei".

Nicio intalnire Obama-Putin nu este planificata. Un purtator de cuvant al Kremlinului a dat asigurari ca Putin il va intampina pe presedintele SUA si "ii va strange mana".

In acelasi timp, o sursa militara rusa a agitat spiritele miercuri declarand ca nave de razboi rusesti din Marea Mediterana sunt "capabile sa raspunda".

Pe de alta parte, John Boehner, presedintele republican al Camerei Reprezentantilor, a refuzat sa se intalneasca cu o delegatie parlamentara rusa pentru a discuta despre Siria, a indicat purtatorul sau de cuvant. Rusia anunţase în 2 septembrie trimiterea delegaţiei pentru a exercita presiuni asupra dezbaterii din Congres privind o acţiune militară împotriva regimului sirian.

Miercuri, mai multi ministri din tarile vecine Siriei au lansat un apel la adresa comunitatii internationale pentru un ajutor de urgenta in Siria, in special pentru scoli si infrastructura, in timp ce numarul de refugiati sirieni a ajuns la doua milioane.