Justitia egipteana a ordonat marti inchiderea definitiva a patru televiziuni, printre care antena egipteana a Al-Jazeera si postul Fratiei musulmane, confreria presedintelui islamist destituit Mohamed Morsi, potrivit Mediafax.

Pe langa Al-Jazeera Mubasher Misr si Ahrar 25, tribunalul administrativ de la Cairo a ordonat inchiderea a alte doua posturi islamiste, Al-Quds si Al-Yarmouk.

Transmisia Ahrar 25, precum si a altor posturi islamiste, a fost intrerupta cateva ore dupa destituirea si arestarea presedintelui islamist Mohamed Morsi de catre armata la 3 iulie, fapt denuntat de principalele organizatii de aparare a Drepturilor Omului din Egipt.

Televiziunea prin satelit din Qatar Al-Jazeera a evocat recent o "campanie" dusa impotriva sa, in special dupa ce sediul sau a fost perchezitionat la 3 iulie, dupa ce a difuzat imagini in care Morsi se declara singurul presedinte "legitim" al Egiptului imediat dupa destituirea sa de catre militari.

Duminica, trei jurnalisti independenti straini care lucrau pentru postul din Qatar in limba engleza au fost expulzati din Egipt, in timp ce jurnalisti locali ai Al-Jazeera Mubasher Misr au fost perchezitionati de mai multe ori si le-au fost confiscate materiale.

Un corespondent al Al-Jazeera in limba araba, Abdallah al-Chami, si un cameraman al statiei egiptene al postului prin satelit, Mohamed Badr, au fost arestati pentru mai bine de o luna, conform postului.

Autoritatile si presa locala acuza Al-Jazeera ca relateaza in mod partinitor evenimentele sangeroase care au urmat destituirii lui Morsi in urma manifestatiilor de amploare care au reclamat plecarea sa.

Acest repros a fost de asemenea adus de catre autoritati intregii prese straine.

Luni, justitia a ordonat deja inchiderea definitiva a postului islamist al-Hafez pentru "atentat la unitatea nationala" si incitarea la ura impotriva crestinilor.

Prezentatori ai acestei televiziuni au provocat in repetate randuri furia crestinilor de credinta copta din Egipt si liberalilor pentru discursurile lor virulente la adresa acestora.