Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat marti, la Tiraspol, ca Republica Moldova si-ar putea pierde statalitatea daca va adera la NATO si ar putea pierde Transnistria odata cu semnarea Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeana, transmite Agerpres.

Pe masura apropierii de UE, Republica Moldova va pierde imensa piata ruseasca, a avertizat oficalul rus, in timpul unui discurs la o universitate din Tiraspol, potrivit agentiei ruse Novii Reghion. El a adaugat ca majoritatea cetatenilor moldoveni care lucreaza peste hotare se afla in Rusia si nu in UE.

"Trebuie sa intelegem ca nimeni nu are de gand sa primeasca Moldova in UE. Cel mai mult i se va permite sa intre in vestiar, unde sa stea in rand si sa le dea cipici celor care au voie sa intre in baie", a declarat Rogozin.

El a adaugat ca apropierea Republicii Moldova de UE o va indeparta de Transnistria. "Chisinaul se va conduce dupa unele standarde economice, Tiraspolul dupa altele. Atunci ce logica mai are sa vorbim despre reintegrarea celor doua maluri ale Nistrului", s-a intrebat Dmitri Rogozin.

In acelasi context, el a afirmat ca, de obicei, tarile nu pot deveni membre ale UE fara a fi membre NATO. "Daca Moldova va adera la NATO, atunci 'la revedere', ea singura isi va pune cruce pe statalitate", a spus el.

Rogozin, care marti a participat la lansarea lucrarilor de constructie a unui spital finantat de Rusia, a mai declarat ca Moscova va continua sa sprijine Transnistria.

Dmitri Rogozin, care este si reprezentantul Kremlinului pentru Transnistria, a intreprins luni si marti o vizita in Republica Moldova. Luni, el s-a intalnit cu premierul Iurie Leanca si cu ministrul economiei Valeriu Lazar, iar marti a participat la mai multe actiuni inclusiv la o intrevedere cu liderul separatist Evgheni Sevciuk.

Aflat luni la Chisinau, vicepremierul rus a atentionat voalat Republica Moldova ca ar putea avea probleme la asigurarea cu resurse energetice in sezonul rece. Intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul economiei de la Chisinau, Valeriu Lazar, Rogozin a spus ca relatiile energetice sunt foarte importante mai ales in preajma sezonului rece. "Sper ca nu veti ingheta", a declarat oficialul rus.

El a mai atras atentia Republicii Moldova "sa nu-si piarda vagoanele" in procesul de integrare in Uniunea Europeana. Dmitri Rogozin s-a referit in acest sens la Transnistria, mentionand ca partea moldoveneasca ar trebui sa comunice mai intens cu Tiraspolul in procesul de integrare europeana.

Politicienii de la Chisinau considera "nediplomatice" declaratiile facute cu o zi in urma de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, dar spera ca acestea nu reprezinta pozitia oficiala a Moscovei. Pe de alta parte, analistii politici afirma ca Rusia ar putea trece de la amenintari la fapte si ca acesta este pretul platit de Republica Moldova pentru ca a ales calea integrarii europene.