Franta a difuzat luni date care dovedesc, potrivit Parisului, responsabilitatea regimului sirian in atacul chimic din 21 august, in timp ce presedintele Bashar al-Assad a avertizat asupra riscului unui "razboi regional" in caz de actiune militara occidentala, transmite AFP.

Presedintele francez Francois Hollande "isi continua munca de persuasiune pentru a reuni cat mai curand posibil o coalitie", a declarat premierul Jean-Marc Ayrault, dupa amanarile americanilor si britanicilor.

"Nu se pune problema ca Franta sa actioneze singura", a insistat el, confirmand totodata ca o dezbatere in Parlament, miercuri, se va face "fara vot", spre deosebire de procedurile britanice si americane.

Presedintele Bashar al-Assad a avertizat din nou Occidentul cu privire la consecintele unui atac impotriva regimului sau.

"Orientul Mijlociu este un butoi cu pulbere, iar focul se apropie astazi", a declarat el pentru ziarul francez Le Figaro, intr-un rar interviu acordat presei occidentale.

"Toata lumea va pierde controlul situatiei cand butoiul cu pulbere va exploda. Haosul si extremismul se vor raspandi. Riscul unui razboi regional exista", a adaugat el, amenintand Parisul cu "repercusiuni negative (...) asupra intereselor Frantei" in caz de interventie militara.

Parisul a difuzat pe internet o "nota de sinteza nationala" a serviciilor de informatii potrivit careia, "la 21 august 2013, regimul sirian a lansat un atac asupra unor cartiere de la periferia Damascului, controlate de unitatile opozitiei, combinand mijloace conventionale si utilizare masiva de agenti chimici".

"Atacul din 21 august nu putea fi ordonat si efectuat decat de regim", adauga acest raport, care vorbeste de "utilizarea masiva si coordonata de agenti chimici impotriva populatiei civile".

O astfel de operatiune necesita "un nivel de sofisticare ce nu apartine decat regimului", a precizat o sursa guvernamentala franceza, subliniind ca atacul chimic a fost lansat din zonele "detinute de regim" inspre zonele "detinute integral de rebeli".

"Pe baza unei analize metodice a 47 de inregistrari video originale ale evenimentelor din 21 august (...) au fost numarati cel putin 281 de morti", potrivit notei de sinteza a serviciilor de informatii.

Chiar daca guvernul francez nu exclude ca bilantul sa fie mai mare, aceasta evaluare este mult inferioara celei furnizate de Statele Unite, care au estimat vineri la 1.429 de morti, intre care 426 de copii, bilantul acestui atac.