Fortele aeriene ale SUA au dezvoltat bombe capabile sa distruga depozite cu arme chimice sau biologice fara a se produce dispersia in zonele inconjuratoare a elementelor toxice pe care acestea le contin, anunta luni portalul Military.com citand surse oficiale, transmite Agerpres.

Purtatorul de cuvant al fortelor aeriene, Jennifer Cassidy, a declarat portalului citat ca munitiile sunt denumite PAW (Arme de atac pasiv, dupa denumirea in engleza) si CrashPad.

Guvernul SUA sustine ca regimul presedintelui sirian Bashar Al-Assad a folosit arme chimice contra populatiei civile iar, duminica, presedintele Barack Obama a anuntat ca va cere acordul Congresului american pentru o interventie militara in aceasta tara araba.

Pentagonul a desfasurat in Mediterana Orientala cinci distrugatoare echipate cu rachete de croaziera si, potrivit unor surse militare, a ordonat trimiterea in Marea Rosie a portavioanelor USS Nimitz si a grupului sau de interventie. Potrivit sursei militare, armele dezvoltate de fortele aeriene ar putea fi transportate de avioane de tipul Eagle F-15, Raptor F-22 si de bombardiere B-1 si B-2. Niciuna dintre aceste aeronave nu opereaza de pe portavioane. F-22 si bombardierele B-1 si B-2 sunt capabile sa evite detectarea lor de catre radare si sunt capabile sa patrunda in spatiul aerian al unei tari, precum Siria, care are sisteme antiaeriene puternice.

Organizatii precum Human Rights Watch si experti militari si-au exprimat preocuparea ca bombardarea depozitelor cu armament chimic sau biologic in Siria ar putea sa conduca la eliberarea de agenti toxici cu risc crescut pentru populatie.

Una dintre armele care ar putea fi utilizate in acest scop, cunoscuta sub numele de CrashPad sau BLU-119/B, este o bomba dotata cu un explozibil incendiar de inalta temperatura, capabil sa incinereze agentii chimici inainte ca acestia sa se extinda, potrivit unor documente ale Ministerului american al apararii, transmite EFE. La fel ca si alte bombe care distrug buncare, aceasta arma are scopul de a patrunde in structurile de beton, inainte de a exploda, si face parte din arsenalul unor tari ca Danemarca, Egipt, Franta, Germania, Grecia, Italia, Israel, Olanda, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite. Potrivit surselor citate de EFE, bomba are o carcasa de otel de circa 254 milimetri grosime si este umpluta cu 240 kilograme de triton, un amestec de 80% trinitrotoluen si 20% pulbere de aluminiu, si un detonator, la coada. Se presupune ca temperatura ridicata a exploziei arde agentii chimici si biologici inainte de a provoca distrugerea lor.

La randul sau, PAW, dezvoltata in secret in timp ce SUA pregateau invadarea Irakului la sfarsitul lui 2002, distruge obiectivele cu energia cinetica in loc de explozivi, potrivit documentelor militare. Odata lansata bomba dintr-un avion, acoperisul exterior al armei se separa, la o altitudine prestabilita, ceea ce permite ca cele 3.700 de bare penetrante individuale, neexplozive, sa cada liber si sa strapunga obiectivul.