Secretarul-general NATO a declarat luni ca a vazut dovezi care l-au convins de faptul ca autoritatile siriene au stat in spatele atacului cu gaze chimice si ca lipsa unei reactii ferme ar transmie un "semnal periculos dictatorilor", relateaza Reuters.

Cu toate acestea, Anders Fogh Rasmussen a declarat ca fiecare tara membra NATO va decide singura cum reactioneaza si ca nu vede ca NATO se va implica in apararea Turciei, membru al aliantei nord-atlatince.

"Mi s-au prezentat informatii concrete si, fara a intra in detalii, pot sa va spun ca personal sunt convins, nu numai de faptul ca a avut loc un atac chimic, insa si de faptul ca guvernul sirian este repsonsabil de asta", a declarat Rasmussen intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, exista un acord ca "avem nevoie de un raspuns ferm international pentru a evita ca astfel de atacuri sa aiba loc in viitor. S-ar transmite un mesaj periculos dictatorilor din toata lumea daca stam pe margine si nu reactionam".

"Daca raspunsul la ceea ce s-a intamplat in Siria ar fi o operatiune militara, as vedea o operatiune scurta, limitata si tintita, si nu ai nevoie de comanda si sistemul de control al NATO pentru o astfel de operatiuni", a spus el