Barack Obama poate decide o interventie militara americana in Siria fara a mai cere aprobarea Congresului, in conditiile in care SUA detin dovezi ale utilizarii de gaz sarin in atacul cu arme chimice din 21 august, atribuit regimului Bashar al-Assad si comis impotriva propriilor cetateni, a declarat duminica secretarul de stat american John Kerry, citat de Guardian.

Seful diplomatiei de la Casa Alba a tinut sa sublinieze ca presedintele tarii are dreptul sa decida o actiune "indiferent de ce face Congresul".

Casa Alba a cerut, sambata dupa-amiaza, oficial Congresului autorizarea efectuarii unui atac militare in Siria, pentru a permite presedintelui Barack Obama sa "opreasca" si sa "previna" atacuri cu arme chimice. Un vot in Senatul american este asteptat in a doua saptamana din septembrie, insa rezolutia trebuie sa treaca prin ambele camere. Congresul isi reia activitatea pe 9 septembrie.

Reprezentantii ONU care au efectuat investigatia privind utilizarea armelor chimice in Siria pe data de 21 august au parasit Damascul sambata dimineata.

Statele Unite si Franta si-au exprimat convingerea ca regimul sirian este autorul atacului cu arme chimice (soldat cu 1.429 de morti, dintre care 426 sunt copii) si au declarat ca isi mentin intentia de a interveni printr-o "actiune militara limitata" in Siria.