Sir David Frost, jurnalist, realizator de televiziune si scriitor, celebru pentru interviurile sale cu personalitati ale lumii politice, a murit sambata, la varsta de 74 de ani, in urma unui posibil infarct, relateaza BBC, citat de Mediafax. David Frost este cunoscut si pentru faptul ca, in cadrul unei serii de interviuri luate fostului presedinte american Richard Nixon, a reusit sa o obtina o scuza din partea acestuia pentru scandalul Watergate.

David FrostFoto: Agerpres/AP

Presa locala informeaza ca Sir David Frost se afla la bordul navei de croaziera Queen Elizabeth, cand se pare ca a suferit un infarct care i-a fost fatal.

Premierul britanic David Cameron si-a exprimat regretul la aflarea vestii despre decesul lui David Frost, pe care l-a numit "prieten si realizator de interviuri de temut".

Pe langa activitatea sa jurnalistica, ce s-a intins pe parcursul a cinci decenii, David Frost a devenit celebru la nivel international si pentru numeroasele sale interviuri realizate cu sefi de state si nume mari ale politicii mondiale

Nascut pe 7 aprilie 1939, David Frost a realizat timp de doua decenii emisiunea "Through the Keyhole", intre anii 1980 si 2000. Din 2012, el era gazda programului saptamanal "The Frost Interview".

Totodata, din 2006 si pana in 2012, el a realizat emisiunea saptamanala "Frost Over the World on Al Jazeera English". In cadrul acestei emisiuni, Frost a intervievat personalitati precum fostul premier britanic Tony Blair, presedintele Omar al-Bashir al Sudanului, Benazir Bhutto si presedintele statului Nicaragua Daniel Ortega.

Intre anii 1993 si 2005, a realizat la BBC emisiunea "Breakfast with Frost", care era difuzata duminica dimineata.

Pe 20 si 21 iulie 1969, a prezentat emisiunea "David Frost's Moon Party for LWT", un maraton TV de zece ore care a prezentat publicului britanic primii pasi facuti de astronautul Neil Armstrong pe Luna.

Frost a fost singurul jurnalist care a reusit sa intervieveze opt premieri britanici, intre anii 1964 si 2010 (Harold Wilson, Edward Heath, James Callaghan, Margaret Thatcher, John Major, Tony Blair, Gordon Brown si David Cameron) si sapte presedinti americani, intre anii 1969 si 2008 (Richard Nixon, Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bill Clinton si George W. Bush). De asemenea, a fost ultimul jurnalist care l-a intervievat pe Mohammad Reza Pahlavi, ultimul sah al Iranului.

Interviurile sale cu Nixon au stat la baza unei piese de teatru scrise de Peter Morgan, pusa in scena atat la Londra, cat si pe Broadway, New York, si dezvoltata ulterior pentru marele ecran, cu Michael Sheen in rolul lui David Frost si Frank Langella in rolul lui Richard Nixon. Filmul regizat de Ron Howard a fost lansat in 2008 si a fost nominalizat la premiile Globul de Aur, BAFTA si Oscar.

La finalul unui interviu de mai multe ore cu fostul presedinte Richard Nixon - la 3 ani dupa ce acesta se retrasese din politica in urma demisiei rusinoase - Frost a reusit sa creeze "un moment de drama istorica", facandu-l pe Nixon sa isi ceara scuze pentru faptul ca a ordonat instalarea de microfoane in sediul rivalilor democrati, cladirea Watergate din Washington.

"Imi pare rau. Mi-am dezamagit prietenii. Mi-am dezamagit tara. Am dezamagit propiul nostru sistem de guvernamant si visele tuturor acelor tineri care ar trebui sa intre in guvern dar vor crede ca e prea corupt", i-a spus Nixon jurnalistului Frost.

David Frost a fost recompensat cu numeroase premii, printre care un Emmy pentru intreaga cariera, a fost membru al Academiei de film si televiziune din Marea Britanie (BAFTA) si a fost inobilat, in 1970, cu titlul de Ofiter al Ordinului Imperiului Britanic.