Niveluri de radioactivitate extrem de ridicate au fost masurate sambata la centrala Fukushima, in apropierea rezervoarelor de apa radioactiva de acelasi tip cu cel la care a avut loc recent o scurgere, transmite AFP. Desi nu a fost confirmata deocamdata nicio noua scurgere, TEPCO nu exclude aceasta posibilitate.

Muncitori de la Tokyo Electric Power (TEPCO) au continuat cercetarile duminica, insa nu au descoperit cauza acestei radioactivitati, lucru care nu va facilita eforturile de a pune capat acestei vaste probleme.

"Patrule de control au relevat in patru locuri o radioctivitate foarte ridicata", a anuntat TEPCO.

Nivelurile masurate ating de la 70 de milisieverti pe ora (peste limita anuala admisa, de 50 de milisieverti) si pana 1.800 de milisieverti pe ora.

Potrivit Reuters, a fost masurata o radioactivitate de 1.800 de milisieverti pe ora - suficient cat sa ucida o persoana dupa o expunere de patru ore - aceasta fiind detectata la fundul unuia dintre rezervoarele de apa.

O persoana expusa timp de o ora, fara protectie, la acest ultim nivel, ar primi in aceasta scurta perioada de timp de 36 de ori doza maxim autorizata in decurs de un an in cazul unui muncitor la centrala sau de 18 ori limita pe o perioada de cinci ani consecutivi. Este vorba despre raze beta, relativ usor de blocat.

"Nu observam o diminuare a nivelului apei in vreun rezervor, iar containerele sunt bine inchise", a oferit asigurari TEPCO.

TEPCO a masurat deja, pe 22 august, in doua din cele patru locuri semnalate sambata, o radioactivitate ridicata in apropierea a doua rezervoare, de 70 de milisieverti si de 100 de milisieverti pe ora. Sambata, in aceste doua locuri, nivelurile erau de 220 si, respectiv, de 1.800 de milisieverti pe ora, o crestere care ramane neexplicata.

In celelalte doua noi amplasamente detectate sambata, nivelul este de 70 si 230 de milisieverti pe ora. Aceste doua rezervoare sunt legate de o conducta langa care s-a constatat, de asemenea, o schimbare a culorii solului, ceea ce ar putea semnala o scurgere.

TEPCO a consolidat recent supravegherea celor aproximativ 300 de rezervoare identice, dupa o scurgere de aproximativ 300 de tone de apa puternic radioactiva, dintre care o parte ar fi ajuns in mare.

In trecut, patru scurgeri de o amploare mai mica au fost depistate la rezervoarele cilindrice cu o inaltime de 11 metri si un diametru de 12 metri, instalate in graba la o distanta de cateva sute de metri de reactoare.

Fiecare dintre aceste cisterne poate contine pana la 1.000 de tone de apa cu o radioactivitate ridicata. Au fost adaugate ulterior alte circa 700 de rezervoare, proiectate diferit, umplute de asemenea cu apa contaminata.

Apei radioactiva de la Fukushima reprezinta o problema foarte mare, vizand totodata importante cantitati care s-au infiltrat in subsolul centralei si care se scurg in Oceanul Pacific, aflat in apropiere, cum a recunoscut recent TEPCO.

Aceasta apa provine in mare parte de la sistemele de racire a reactoarelor cu combustibil nuclear, afectate puternic de cutremurul urmat de un tsunami de pe 11 martie 2011, in nord-estul arhipelagului.