Agentia Nationala de Securitate din SUA (NSA) a spionat diplomati francezi din Statele Unite, dar si postul de televiziune Al-Jazeera, cu sediul in Qatar, titreaza saptamanalul Der Spiegel in editia de duminica, potrivit AFP.

NSA a spionat in 2010 reprezentante diplomatice franceze la New York si Washington, potrivit unui document intern al Agentiei, datand din iunie 2010 si clasat "strict secret", consultat de publicatia germana.

Agentia de Securitate a urmarit in special informatii legate de reteaua privata virtuala (VPN) in care sunt legate calculatoarele ambasadelor, consulatelor si sediului din Paris al Ministerului Afacerilor Externe, potrivit Der Spiegel.

Aceasta actiune indreptata impotriva MAE francez este calificata in document drept o "reusita", mai arata saptamanalul.

Der Spiegel mai prezinta informatii dintr-o lista datand din septembrie 2010, in care NSA a stabilit ca obiective reprezentante franceze la Washington si in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, unde a instalat microfoane. Publicatia a adaugat ca Agentia a efectuat de asemenea capturi de ecran provenind de la sucursalele franceze din New York.

Saptamanalul german a dezvaluit deja ca NSA, care se afla de mai multe luni in centrul unui scandal provocat de dezvaluirea unor documente secrete de catre fostul consultant al Agentiei, Edward Snowden, despre sistemul de supraveghere al Statelor Unite, a patruns in sisteme informatice apartinand ONU in vara lui 2012.

La sfarsitul lunii iunie, Der Spiegel a mai relatat, pe baza unor documente furnizate de catre Snowden, ca NSA, acuzata ca a spionat comunicatiile pe Internet la nivel mondial in cadrul programului PRISM, a avut drept tinte sedii ale Uniunii Europene (UE) la Bruxelles si ambasadele UE la Washington si ONU.

Agentia de securitate americana a spionat si comunicarea interna, deosebit de protejata, a postului de televiziune Al-Jazeera cu sediul in Qatar, mai scrie publicatia citata. Revista isi bazeaza acuzatiile pe un raport din martie 2006 al Centrului NSA de analiza retelelor, unul dintre documentele obtinute de Snowden.

NSA ar fi reusit sa citeasca documente protejate provenind de la "tinte interesante" ale postului de limba araba. Potrivit acestui document, informatiile descifrate au fost transmise spre analiza serciviilor NSA competente. Nu se stie in ce masura jurnalisti si membri din conducerea postului au fost supravegheati si pana la ce data, mai arata Der Spiegel.