Filiera carnii de cal este afectata din nou, in Europa, de trafic cu carne improprie consumului, care ar viza cel putin 3.000 de cai, dupa scandalul lasagnei cu carne de cal din iarna. "Apreciem la 3.000 numarul cailor exportati de filiera vizata", a declarat pentru AFP procurorul Brice Robin, precizand ca o procedura judiciara a fost lansata la sfarsitul lui iunie, de catre autoritatile in domeniul sanatatii din Marsilia, competente in trei regiuni in sudul Frantei.

"Aceasta este o filiera cu Belgia", a subliniat el. "Caii par sa provina din Olanda, Belgia, Franta si Spania", a precizat procurorul. "Exista nereguli care au fost constatate", si anume "in privinta documentelor de identificare a cailor prezentate abatorului", a mai spus acesta. "Trasabilitatea a fost in mod voluntar acoperita, constatandu-se ca unii cai aveau doua identitati diferite", a mai precizat el, potrivit Mediafax.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, este vorba despre carne de cal improprie consumului. Potrivit unor sindicate agricole, "o retea mafiota belgiana" ar fi cumparat cai de la centre ecvestre sau de la particulari. Ei ar fi falsificat, ulterior, carnetele de sanatate ale cailor si ar fi incercat sa ii sacrifice pentru a-i strecura in alimentatia umana, desi numerosi cai utilizati in scopuri de recreere au primit tratamente medicamentoase care ii fac improprii consumului".

In acest scandal ar fi vizate o serie de abatoare din Franta, iar aproximativ 15 plangeri au fost depuse aproape in toata Franta.

"Transportatori belgieni sunt, de asemenea, vizati, dar si un anumit numar de veterinari belgieni sau francezi, care ar fi falsificat carnetele de sanatate ale animalelor", potrivit procurorului de la Charleville (nord-vest), in apropiere de Belgia. El a anuntat ca aproximativ 15 plangeri au fost inregistrate "cam peste tot" in Franta.

Guvernul francez a incercat sa ofere asigurari in privinta consecintelor sanitare. "Daca la un moment sau altul vor exista probleme grave, vom anunta acest lucru si vom aborda aceasta problema. In prezent nu este cazul", a declarat ministrul francez al Agriculturii Stephane Le Foll.

Autoritatile vor "face totul" pentru a "destructura reteaua care se afla, se pare, la originea acestui trafic", a adaugat el.

Filiera carnii a fost afectata deja de o frauda cu carne de cal vanduta drept carne de vita in februarie, sub diverse marci, ca semipreparate, in intreaga Europa.

Aceasta afacere a provocat declansarea lichidarii judiciare a firmei agroalimentare Spanghero, la Castelnaudary, in sud-vest.

Aproape 17.000 de cai sunt abatorizati anual in Franta, echivalentul a aproximativ 5.000 de tone de carcase, potrivit unor date comunicate vineri de catre Interprofession du betail et des viandes (Interbev).

Eforturile depuse de aproximativ 20 de ani pentru garantarea cel putin a trasabilitatii animalelor care ajung la abatoare impun purtarea unui cip, care contine informatii despre provenienta cailor, precizeaza federatia.

Consumul a devenit marginal. In Franta, spre exemplu, carnea de cal are o pondere de abia 0,4% in consumul de carne, vizand mai putin de o gospodarie din cinci, adica un pic peste 16.900 de animale.