Sute de persoane au manifestat pasnic, joi seara, la Paris si New York, impotriva unei eventuale interventii militare occidentale in Siria, in timp ce Statele Unite cauta parteneri pentru o "coalitie internationala" care sa intervina militar, anunta AFP. Presedintele Barack Obama a declarat vineri ca armele chimice din Siria sunt o amenintare la adresa aliatilor SUA: Israel, Turcia si Iordania si ca, desi "nimeni nu este mai satul de razboi decat sunt eu", are in vedere un raspuns limitat din partea SUA. Obama a precizat ca SUA sunt pregatite sa actioneze unilateral daca este necesar, pentru a sprijini norma internationala care interzice utilizarea armelor chimice.

Ora 23:11 Presedintele Barack Obama a declarat vineri ca armele chimice din Siria sunt o amenintare la adresa aliatilor SUA: Israel, Turcia si Iordania si ca, desi "nimeni nu este mai satul de razboi decat sunt eu", are in vedere un raspuns limitat din partea SUA. Obama a precizat ca SUA sunt pregatite sa actioneze unilateral daca este necesar, pentru a sprijini norma internationala care interzice utilizarea armelor chimice.

Ora 23:05 Premierul Marii Britanii, David Cameron, declarat ca a discutat cu presedintele Obama si ca cooperarea dintre SUA si Marea Britanie va continua desi Londra nu se va implica intr-o interventie in Siria.

Ora 20:24 Victor Ponta:

  • Vrea sa spun ca am luat act de doveziile prezentate privind comiterea unor crime impotriva populatiei comise cu stiinta de catre autoritatiile siriene. 
  • Guvernul Romaniei condamna cu fermitate si fara ezitare crime impotriva umanitatii, impotriva copiilor si civiliilor.
  • Guvernul Romaniei este solidar cu statele care au solicitat si impun respectarea dreptului international. Evident deciziile se iau in CSAT si cu informare Parlmentului.
  • In fata unor fapte inacceptibile Guvernul Romaniei trebuie sa aiba o pozitie neechivoca de solidarizare si coordonare cu partenerii nostrii.
  • Vom fi solidari, coordonati si impreuna cu partenerii nostri.

Ora 19:58 Secretarul de stat John Kerry a prezentat vineri o versiune desecretizata a unui raport al serviciilor secrete asupra atacului cu arme chimice de saptamana trecuta. Kerry a aratat ca administratia americana are dovezi care arata, fara urma de indoiala, ca regimul lui Bashar al-Assad a folosit arme chimice impotriva propriilor cetateni, in data de 21 august, provocand moartea a 1.429 de persoane, dintre care 426 de copii.

Seful Departamentului de Stat a pledat pentru o actiune militara a SUA in Siria, aratand ca este responsabilitatea Americii, dar si a lumii, sa intervina acolo unde au fost identificate incalcari ale drepturilor omului. Cu toate acestea, Kerry a adaugat ca o decizie va fi luata doar in urma discutiilor pe care Casa Alba le va purta cu Congresul american, cu aliatii SUA si cu poporul american. Citeste aici principalele declaratii ale reprezentantului Departamentului de Stat american.

Ora 19:45 Dezertori din armata siriana avertizeaza ca eventuale atacuri americane ar putea omora oponenti ai lui Assad (Reuters)

Bazele militare siriene sunt pline cu soldati care au fost arestati de superiorii lor care le-au pus sub semnul intrebarii loialitatea fata de regimul de la Damasc, sustin fosti militari sirieni care au dezertat din armata, potrivit Reuters. Acesti soldati inchisi in bazele siriene ar putea deveni victime ale unor atacuri cu rachete americane.

Pe de alta parte, mii de membri ai fortelor de ordine si politiei siriene, loiali regimului, s-au relocat in scoli si cladiri rezidentiale din damasc, amestecandu-se cu populatia civila in speranta de a scapa de un atac occidental, au declarat activisti ai opozitiei dar si rezidenti sirieni.

Ora 19:21 Casa Alba va prezenta vineri o versiune desecretizata a unui raport al serviciilor secrete asupra atacului cu arme chimice de saptamana trecuta. Raportul va fi prezentat de secretarul de stat John Kerry, in conferinta de presa programata la Departamentul de Stat. (Reuters)

Potrivit AFP, presedintele Barack Obama a convocat vineri dimineata echipa de securitate nationala, pe tema crizei din Siria.

"In cursul acestei dimineti, presedintele se intalneste cu Consiliul pentru Securitate Nationala ca sa discute despre folosirea armelor chimice, la 21 august, de catre regimul lui Assad", a precizat un oficial de rang inalt din cadrul administratiei americane, sub protectia anonimatului.

Ora 17:03 Secretarul de stat american John Kerry va sustine o declaratie de presa la ora 12:30 ET (19:30 ora Romaniei) privind Siria, informeaza Reuters citand surse guvernamentale.

Ora 15:00 China cere Consiliului de Securitate al ONU sa nu ia o decizie privind Siria inainte ca investigatia inspectorilor Organizatiei trimisi in aceasta tara sa se incheie.

Ora 14:32 Reprezentantii ONU isi continua munca in Siria, in ciuda amenintarilor privind o posibila interventie militara externa. "Nimeni nu ne-a cerut sa parasim Siria", spun reprezentantii Organizatiei.

Ora 12:52 Francois Hollande: "Votul negativ dat de Parlamentul Marii Britanii nu afecteaza pozitia Parisului. Franta va participa la o interventie proportionata si ferma impotriva regimului sirian acuzat de utilizarea armelor chimice. "Parlamentul francez se reuneste miercurea viitoare pentru o hotarare privind posibila interventie in Siria, insa Francois Hollande nu a exclus efectuarea unei atac aerian mai devreme de miercuri. (Le Monde)

Ora 12:43 Premierul Victor Ponta: "Impreuna cu domnul ministru de Externe sintem in contact permanent cu partenerii internationali legat de Siria. In cursul acestei zile vom formula o pozitie a Guvernului. E imposibil in acest moment sa contestam ca regimul de la Damasc este un regim ilegitim. In coordonare totala cu partenerii nostri vom avea o pozitie foarte clara in acest sens."

Ora 10:55 Rusia se opune oricarei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU care ar permite utilizarea fortei impotriva Siriei, a declarat vineri vice-ministrul rus al Afacerilor Externe, Guennadi Gatilov. (Itar-Tass)

Casa Alba a declarat joi ca Barack Obama va lua decizia sa in dosarul sirian in functie de interesele Statelor Unite, dupa respingerea de catre Parlamentul britanic a unei motiuni pentru o interventie impotriva Damascului.