Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentantul Kremlinului pentru Transnistria, si patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, vor efectua saptamana viitoare vizite in Republica Moldova, inclusiv in regiunea secesionista transnistreana, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, ambasadorul Rusiei la Chisinau, Farit Muhametsin, transmite Agerpres.

Dmitri Rogozin va sosi luni la Chisinau, unde se va intalni cu Valeriu Lazar, vicepremier si ministru al economiei. Cei doi vor discuta aspecte legate de ultima sedinta a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse, dar si probleme ale relatiilor economice dintre cele doua state, inclusiv cea privind livrarile de gaz, a indicat diplomatul rus. Potrivit acestuia, Dmitri Rogozin ar putea avea o intrevedere si cu premierul Iurie Leanca.

Marti, vicepremierul rus se va deplasa in Transnistria (care luni marcheaza 23 de ani de la autoproclamarea independentei - n.red.), unde va avea intalniri cu reprezentanti ai regimului de la Tiraspol. Rogozin va participa si la inceperea lucrarilor de constructie a unui spital pentru copii, finantat de Rusia.

Patriarhul Kirill intreprinde o vizita la Chisinau in perioada 7-9 septembrie. El se va intalni inclusiv cu presedintele Nicolae Timofti si va oficia o slujba religioasa la Catedrala Mitropolitana din centrul Chisinaului, la fel cum a facut si in timpul ultimei sale vizite de acum doi ani. De asemenea, patriarhul rus va participa la o ceremonie dedicata implinirii a 200 de ani de la formarea Mitropoliei Chisinaului si a Moldovei, dupa care se va deplasa in stanga Nistrului.

Farit Muhametsin a mai anuntat ca, in urmatorii 2-3 ani, Rusia va acorda aproximativ 120 de milioane de dolari Transnistriei pentru proiecte sociale, precum construirea de scoli, gradinite si spitale pentru copii. In prima jumatate a acestui an, Rusia a acordat regiunii separatiste aproximativ noua milioane de dolari pentru pensii, scoli-internat si case de batrani.

Partidul National Liberal din Republica Moldova, pro-unionist cu Romania, a anuntat joi ca ar putea organiza actiuni de protest in timpul vizitelor celor doi oficiali rusi.

Dmitri Rogozin a efectuat ultima vizita in Republica Moldova in luna mai anul curent, vizita criticata de unii politicieni si analisti de la Chisinau. Patriarhul Kirill s-a mai aflat intr-o vizita in Republica Moldova in perioada 8-10 octombrie 2011, cand a primit si cea mai inalta distinctie de stat a acestei tari - "Ordinul Republicii".