Parlamentul britanic a respins joi ideea unei interventii militare impotriva Siriei, intarind ipoteza unei eventuale actiuni unilaterale a Statelor Unite, in timp ce Bashar al-Assad a promis ca Damascul se va apara "impotriva oricarei agresiuni". In acest climat tensionat in fata perspectivei unei actiuni militare ce ar putea fi intreprinsa de Washington, inspectorii ONU investigheaza de luni, in apropiere de Damasc, dovezi cu privire la atacul chimic comis in 21 august si soldat cu sute de morti, si au adunat un "volum" de dovezi.

Protest in Londra impotriva unei interventii militare in SiriaFoto: Agerpres/AP

Parlamentul britanic a respins joi seara, cu o diferenta de 13 voturi, motiunea premierului David Cameron pentru o interventie militara in Siria, un vot pe care seful guvernului s-a angajat imediat sa il respecte. "Cred cu tarie in necesitatea unui raspuns dur la utilizarea de arme chimice, dar cred totodata in respectarea vointei acestei Camere a Comunelor", a spus Cameron.

Cosiliul de Securitate al ONU este de asemenea in impas. O reuniune de doar 45 de minute intre cele cinci tari membre permanente (SUA, Rusia,China, Marea Britanie si Franta - toate dispunand de un drept de veto) s-a incheiat fara niciun progres aparent. Reuniunea s-a tinut la cererea Rusiei, aliat al Siriei si, astfel, puternic opozant al oricare actiuni militare.

Reactionand la votul Parlamentului britanic, Casa Alba a lasat sa se inteleaga ca presedintele Barack Obama ar putea decide o actiune unilaterala americana. "SUA vor continua sa se consulte cu guvernul britanic, unul dintre aliatii si prietenii nostri cei mai apropiati", dar "deciziile presedintelui Obama vor fi ghidate de ceea ce este in interesul SUA", a declarat o purtatoare de cuvant de la Casa Alba.

  • Vezi LIVE TEXT desfasurarea evenimentelor si declaratiile de joi privind criza din Siria

Ora 04.00 Congresman: Obama continua sa-si evalueze optiunile privind Siria

Un membru al Congresului american care a participat la o teleconferinta cu Casa Alba pe tema Siriei a declarat joi seara ca presedintele Barack Obama n-a luat inca o decizie privind o eventuala interventie, scrie AFP.

"Echipa de securitate nationala a Aministratiei (Obama) a informat ca presedintele isi evalueaza in continuare optiunile si va continua sa consulte Congresul", a declarat democratul Eliot Engel, membru al comisiei de afaceri externe din Camera Reprezentantilor.

Membri importanti ai administratiei, intre care secretarul de stat John Kerry si secretarul Apararii Chuck Hagel, au prezentat in cadrul unei teleconferinte probe adunate de serviciile de informatii americane cu privire la presupul atac chimic.

Un raport ar urma sa fie facut public in zilele urmatoare.

"Casa Alba a aratat ca nu exista nicio indoiala ca arme chimice au fost utilizate, si utilizate intentionat de catre regim (al presedintelui Bashar al- Assad, n.r.)", a adaugat Engel.

Republicanul Bob Corker a evocat la randul sau "dovezi solide privind utilizarea continua de catre regimul Assad a armelor chimice".

"Sedinta informativa din acesta seara mi-a reintarit ideea ca un raspuns american decisiv si consistent este justificat si necesar pentru protejarea sirienilor, si pentru a trimite mesajul ca atacurile chimice incalca dreptul international si nu pot fi tolerate", a spus la randul sau presedintele democrat al comisiei de afaceri externe a Senatului, Robert Menendez.

Insa senatorul republican Jim Inhofe a criticat absenta unui "calendar si a unei strategii pentru Siria si Orientul Mijlociu".

Ora 03.45 China: Nu trebuie facuta nicio actiune pana la terminarea anchetei ONU

Consiliul de Securitate al ONU nu ar trebui presat spre nicio actiune in Siria inainte ca inspectorii sa-si finalizeze ancheta privind acuzatiile de folosire a armelor chimice, a sustinut ministrul chinez de externe.

Potrivit declaratiilor citate de agentia oficiala Xinhua, Wang Yi i-a transmis secretarului general al ONU Ban Ki-moon, intr-o convorbire telefonica, faptul ca tara sa sprijina intru totul o inspectie independenta si obiectiva, fara presiuni si imixtiuni din afara.

El a mai spus ca nimeni nu trebuie sa se pronunte inainte asupra rezultatelor anchetei, transmite Reuters.

Ora 02.30 Obama va decide in conformitate cu interesele americane

Casa Alba a afirmat joi seara ca Barack Obama va lua o decizie in dosarul sirian in conformitate cu interesele Statelor Unite, dar va continua sa se consulte cu guvernul de la Londra, dupa respingerea de catre Parlamentul britanic a unei interventii contra Damascului.

"Am vazut rezultatul votului parlamentar din Marea Britanie in aceasta seara. SUA vor continua sa se consulte cu guvernul britanic, unul dintre cei mai apropiati aliati si prieteni ai nostri", a declarat purtatoarea de cuvant a Consiliului american de securitate nationala, Caitlin Hayden.

"Deciziile presedintelui Obama vor fi ghidate de ceea ce este in interesul SUA. El considera ca sunt interese cruciale ale Statelor Unite in joc si ca tarile care incalca regulile internationale cu privire la armele chimice trebuie sa fie trase la raspundere", a mai spus ea.

Ora 01.30 Marea Britanie nu va lua parte la actiunea militara impotriva Siriei, SUA vor fi dezamagite - ministrul Apararii

Ministrul britanic al Apararii, Philip Hammond, a confirmat ca tara sa nu va fi implicata in nicio actiune impotriva Siriei. El a declarat ca aliatul cheie, Washingtonul, va fi dezamagit ca Marea Britanie "nu se va implica", adaugand insa: "Nu ma astept ca lipsa participarii britanice sa opreasca orice actiune".

Dar, a mai spus el pentru BBC, "va ingreuna cu siguranta relatia speciala", referindu-se la relatiile cu Washingtonul.

Ora 00.45 Marea Britanie: Parlamentul a respins motiunea premierului David Cameron privind o actiune militara in Siria. Cameron se angajeaza sa respecte votul Parlamentului, refuzand o actiune militara in Siria, anunta AFP.

Parlamentul britanic a respins joi seara motiunea prezentata de premierul David Cameron in care acesta apara ideea unei interventii militare in Siria, ca raspuns la utilizarea de arme chimice, el acuzand de acest lucru regimul de la Damasc.

"Este clar ca Parlamentul britanic nu doreste interventia militara britanica. Iau nota de acest lucru, iar guvernul va actiona in consecinta", a reactionat Cameron dupa vot, adaugand ca este "dedicat respectarii vointei Camerei Comunelor".

Motiunea guvernamentala a fost respinsa de 285 de deputati contra 272.

Motiunea condamna "utilizarea de arme chimice in Siria pe 21 august 2013 de catre regimul Assad" si convenea ca "un raspuns umanitar puternic este necesar din partea comunitatii internationale, implicand, daca e necesar, o actiune militara care sa fie legala, proportionala si destinata salvarii de vieti prin impiedicarea oricarei viitoare utilizari de arme chimice in Siria".

Ora 23.15 Casa Alba: Obama isi rezerva dreptul de a actiona singur

Presedintele american Barack Obama isi rezerva dreptul de a actiona in mod unilateral impotriva regimului sirian, pentru a-l pedepsi pentru ca a utilizat arme chimice, fara a astepta ONU sau pe aliatii sai, precum Marea Britanie, a lasat sa se inteleaga joi Casa Alba, potrivit AFP.

Ora 21.30 Convorbire Obama-Merkel pe tema Siriei

Presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel au avut joi o convorbire cu privire la dosarul sirian, au anuntat Casa Alba si guvernul german.

Ora 20.15 Benjamin Netanyahu: Israelul si-a mobilizat sistemele antiracheta

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat joi ca Israelul si-a mobilizat sistemele de interceptare antiracheta, in perspectiva unei escaladari in caz de interventie militara straina in Siria.

Ora 18.20 Experti rusi: Siria nu va fi atacata inainte summit-ul G20 de la Sankt Petersburg (5-6 septembrie). Potrivit expertilor citati de RIA Novosti, retorica unor tari occidentale pare pentru moment mai degraba un joc de muschi, un razboi al nervilor, relateaza Agerpres.

Ora 18.00 Premierul britanic David Cameron a admis joi, in fata parlamentarilor, ca "nu exista 100% certitudine" cu privire la cui apartine responsabilitatea presupusului atac cu arme chimice din Siria, el reiterandu-si totodata convingera ca acesta a fost comis de regimul sirian.

Ora 17.20 SUA au trimis inca un distrugator in apele orientale ale Mediteranei, avand in prezent 5 nave echipate cu rachete de croaziera, a afirmat joi pentru AFP un oficial din Aparare.

Ora 14.30 "Amenintarile unei agresiuni directe impotriva Siriei nu vor face altceva decat sa intareasca devotamentul nostru fata de princiile de baza si vointa indepedenta a poporului. Siria se va apara in fata oricarei agresiunii", a declarat Bashar al-Assad unei delegatii de politicieni din Yemen, citat de televiziunea de stat.

Ora 13.25 Marea Britanie va trimite sase avioane de lupta Typhoon in Cipru, transmite Daily Telegraph. Acestea ar actiona ca un scut de aparare pentru baza militara Akrotiri in cazul unei riposte a Siriei in urma unui eventual atac aerian. Avioanele nu sunt dotate pentru lansare de rachete.

"Este o simpla masura de prudenta si de precautie menita sa protejeze interesele Marii Britanii si sa apere zonele noastre de suveranitate intr-o perioada de tensiuni sporite in regiune," a precizat Ministerul Britanic al Apararii, potrivit AFP citat de Mediafax.

"Premierul a fost clar asupra faptului ca nicio decizie nu a fost luata in ceea ce priveste reactia noastra, iar Guvernul a anuntat ca va avea loc un vot in Camera Comunelor inaintea vreunei interventii militare", a reafirmat ministerul.

Parlamentul se reuneste joi in sedinta pentru a discuta situatia din Siria. Deputatii britanici urmeaza sa se pronunte joi seara asupra unei motiuni guvernamentale care indeamna la condamnarea folosirii armelor chimice de catre regimul sirian si care sa aprobe principiul unei interventii militare. Aceasta va necesita cel putin un al doilea vot in Camera Comunelor inainte sa aiba loc.

Ora 12.42 Responsabil al serviciilor de securitate siriene: Armata siriana se pregateste pentru cele mai grele scenarii in cazul unor lovitur din partea puterilor occidentale. "Lucram, asa cum fac toate armatele din lume, pe cel mai rau dintre scenarii. Luam masurile necesare pentru a proteja tara si pentru a pregati conditiile unei riposte adecvate".

Ora 12.35 Presedintele francez Francois Hollande: Trebuie facut tot ceea ce se poate pentru a ajunge la o solutie politica in Siria.

Ora 11.20 O echipa de experti ONU a plecat pe teren pentru a treia zi pentru a preleva probe in suburbiile Ghouta ale capitalei Damasc. Echipa va parasi Siria sambata dimineata.

Ambasadorul sirian la ONU Bashar Jaafari a declarat miercuri ca zeci de militari sirieni au inhalat gaze toxice si a cerut ONU sa ancheteze aceste noi incidente "odioase". Jaafari i-a cerut secretarului general al ONU Ban Ki-moon sa prelungeasca misiunea echipei de experti ONU.

Potrivit ambasadorului, "zeci" de militari sirieni au fost tratati in spitale dupa incidentele care au avut loc pe 22, 24 si 25 august, la periferia Damascului. El nu a oferit detalii suplimentare.

Ora 11.10 Interfax: Rusia va trimite doua nave - un antisubmarin si un lansator de rachete - in estul Mediteranei pentru a isi intari prezenta navala in zona, din cauza "bine-cunoscutei situatii" de acolo.

"Regimul sirian nu trebuie sa spere ca poate continua cu impunitate acest tip de comportament de razboi contrar dreptului international. De aceea cancelarul considera, precum premierul britanic, ca o reactie internationala este inevitabila",se arata intr-un comunicat al cancelariei germane.

"Cancelara a salutat initiativa britanica de a sesiza Consiliul de securitate al ONU. Cei doi spera ca niciun membru al Consiliului de securitate nu va inchide ochii in fata acestei crime impotriva umanitatii si ca masurile adecvate vor fi decise".

Un "angajament direct militar" al Statelor Unite in razboiul civil "nu va fi benefic pentru situatia de pe teren", a apreciat Barack Obama miecuri. Ideea care ar sta la baza reactiei Statelor Unite ar fi, a explicat el, ca Guvernul sirian "sa primeasca un mesaj suficient de puternic cu privire la faptul ca ar face mai bine sa nu reinceapa".

Obama a declarat ca Statele Unite "au conluzionat ca Guvernul sirian a comis (atacul) si, deci, este necesar sa existe consecinte internationale".

"Nu doresc un conflict fara sfarsit in Siria, dar (...) atunci cand tari incalca regulile internationale privind armamentul, ca armamentul chimic, care ne pot ameninta, este necesar sa dea socoteala", a insistat el.

Pedepsirea Guvernului al-Assad "nu va rezolva toate problemele Siriei. Evident, acest lucru nu va pune capat mortii unor civili nevinovati in Siria", a recunoscut el.

---------------------------------------------------------------

Localnici incearca sa identifice victimele, dupa presupusul atac cu arme chimice, in Siria

Localnici incearca sa identifice victimele, dupa presupusul atac cu arme chimice, in Siria

Foto: Agerpres/AP

Experti ONU au recoltat miercuri probe de sange, urina si par de la victime ale presupusului atac cu arma chimica langa Damasc, imputat regimului, potrivit unor inregistrari video difuzate de militanti impotriva regimului lui Bashar al-Assad, relateaza AFP, citat de Mediafax.

"Am procedat la recoltarea de sange, urina si par", i-a spus un inspector unui sirian in ceea ce pare a fi un spital de campanie, instalat intr-o localitate in Ghouta de Est, la est de Damasc.

In aceasta regiune, dar si in Ghouta de Vest, acuza tari occidentale armata siriana ca a comis, pe 21 august, o ofensiva cu arma chimica, declarandu-se pregatite sa atace "chirurgical" regimul, ca represalii. Potrivit opozitiei, sute de persoane au fost ucise in acest atac.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a declarat miercuri ca expertii au nevoie de patru zile pentru a-si incheia munca pe teren, dupa care vor efectua analize stiintifice si vor prezenta un raport Consiliului de Securitate al ONU, cu scopul ca acesta sa intreprinda actiunile pe care le considera necesare.

Potrivit opozitiei siriene, atacul a fost efectuat cu rachete de tip sol-sol, o versiune modificata pe plan local a unor rachete achizitionate in Egipt si Iran, capabile sa poarte asemenea incarcaturi chimice. Peste 35 de rachete de tip sol-sol au fost trase in trei salve, din regiunea Qalamoun spre regiunea Damascului, dintre care unele erau echipate cu incarcaturi chimice, a precizat opozitia miercuri, intr-un comunicat.