Desi majoritatea americanilor nu doresc o interventie militara americana in Siria, exista un sentiment din ce in pe mai puternic resimtit la Washington ca un raspuns slab la utilizarea armelor chimice de catre Siria ar reprezenta un risc politic mai mare pentru presedintele Barack Obama decat un atac asupra regimului lui Bashar al-Assad, arata Reuters intr-o analiza a situatiei cu care se confrunta Casa Alba privind Siria.

Barack ObamaFoto: Agerpres/AP

In timp ce administratia Obama construieste un caz in favoarea unei actiuni militare in Siria, care acum pare probabila, mai multi analisti au declarat pentru agentia de presa citata ca o astfel de mutare nu ar avea, acasa, consecinte negative de durata pentru presedinte - atata timp cat ar fi vorba de o interventie militara de scurta durata.

In 2012, Obama spunea ca Assad ar depasi "linia rosie" in cazul in care ar folosit arme chimice, lucru ce ar declansa un raspuns din partea SUA. In contextul actual, lipsa unei reactii ar fi perceputa de dusmanii dar si de aliatii internationali, precum si de catre rivalii republicani, drept un semn de slabiciune prezidentiala.

"In cazul in care nu actioneaza, Obama trebuie sa aiba in vedere implicatiile pentru alte domenii politice", a declarat pentru Reuters William Galston, de la Brookings Institution, fost consilier pe politica interna al presedintelui Bill Clinton. "Sa nu faca nimic - asta ar fi devastator", a adaugat analistul.

Dupa atacul chimic de langa Damasc de saptamana trecuta, soldat cu moartea a sute de adulti si copii sirieni, Obama "nu se bucura de luxul" de a nu actiona, considera William Galston.

Atata Obama, care a evitat pentru o lunga perioada de timp sa se implice in razboiul civil din Siria, cat si aliatii SUA au dat semne, marti, ca pregatesc cu atentie terenul pentru un raspuns militar coordonat.

Potrivit AFP, un inalt oficial american care a dorit sa isi pastreze anonimatul a declarat miercuri ca Statele Unite pregatesc o actiune militara unilaterala impotriva Siriei si au discutat cu aliatii lor despre un atac care ar putea dura mai mult de o zi. Discutii despre o interventie apar si de cealalta parte a Oceanului atlantic. The Guardian relateaza in editia de miercuri ca Marea Britanie isi pune la punct, alaturi de SUA, planurile si ar urma sa lanseze "atacuri militare punitive limitate" impotriva regimului Bashar al-Assad la sfarsitul acestei saptamani.

Televiziunea germana N-TV prezinta dispunerea strategica a fortelor militare de miercuri, 28 august, si sustine ca primele rachete occidetale ar putea lovi Siria chiar joi. "Deja maine ar putea primele zbura primele rachete americane catre Siria. Patru distrugatoare sunt pe pozitie in estul Mediteranei, avioanele de lupta americane ar putea interveni din Creta si din Iordania, britanicii pot sa sprijine actiunea din Cipru. Daca se implica armata federala, nu e clar. Dupa sondajul de opinie Forsa, doua treimi dintre nemti sunt impotriva", se arata in reportajul televiziunii de stiri.

Sondajele de opinie indica un sprijin scazut pentru o interventie militara

Sondajele de opinie arata ca marea majoritate a americanilor, obositi de mai mult de un deceniu de razboaie in Irak si Afganistan, se opune cu fermitate unei misiune militare americane in Siria. Un sondaj Reuters-Ipsos realizat saptamana trecuta arata ca circa 60% din americani sunt impotriva unei interventii americane in Siria, in timp ce doar 9% sustin o astfel de operatiune.

Mai multi americani favorizeaza interventia in cazul in care Siria a folosit arme chimice, dar chiar si acest sprijin a scazut pe masura ce situatia din Siria s-a deteriorat, mai arata sondajul.

Cu toate acestea, de obicei actiunile militare ale SUA starnesc o crestere pe termen scurt a sprijinului popular pentru actiunile presedintelui, americanii reunindu-se in jurul trupelor trimise pe teritoriu strain.

"Predictia mea ar fi ca opinia publica se va modifica foarte repede pentru a sprijini o actiunea militara in Siria", a declarat Julia Clark, unul dintre cei care au lucrat la sondajul Ipsos. "Un pericol apare pentru Obama in cazul in care (interventia - n.red.) se prelungeste", a adaugat reprezentantul Ipsos.

Pe de alta parte, Congresul american a dat semnale amestecate privind Siria, oferindu-i lui Obama mai mult spatiu de manevra, arata Reuters.

Republicani, condusi de senatorul de Arizona John McCain, l-au acuzat pe Obama ca se misca prea lent si au cerut o interventie militara in forta.

McCain a sugerat marti ca un atac fulger cu rachete, cu scopul de a trimite un mesaj lui Assad mai degraba decat de a modifica cursul razboiului civil din Siria, ar putea inrautati situatia, permitandu-i liderului de la Damasc sa pretinda ca a rezistat unui atac armat al americanilor.

Intre timp, unii democrat-liberali si republicani conservatori - inclusiv senatorul de Kentucky Rand Paul, un potential candidat la presedintie in 2016 - s-au opus unei interventii americane in Siria.

O operatiune militara nu ar avea niciun impact politic de durata

Obama se confrunta cu o decizia privind Siria tocmai in momentul in care Congresul se pregateste sa se intoarca la Washington saptamana viitoare pentru a relua lupta bugetara privind cheltuielile guvernamentale si limita datoriei federale. Unii republicani ameninta cu un blocaj guvernamental in cazul in care democratii nu sunt de acord cu reduceri mari de cheltuieli.

Accentul pus de Congres pe probleme de politica interna inseamna ca impactul unei actiuni militare pe termen scurt in Siria ar putea fi limitat.

"Este unul din acele lucruri care, oricat de tragice ar fi, nu vor avea niciun impact politic de durata, intr-o directie sau in alta", a declarat pentru Reuters strategul republican Rich Galen, referindu-se la o interventie pe termen scurt in Siria.

"Suntem blocati intr-un ciclu de tulburari interne, iar din punct de vedere politic asta va coplesi orice altceva", sustine Rich Galen.