Seful Guvernului de la Kiev, Nikolai Azarov, a solicitat miercuri Rusiei sa accepte drept "realitate" faptul ca Ucraina incearca sa obtina o noua relatie comerciala cu Uniunea Europeana, transmite Reuters. Apelul Kievului urmareste sa atenueze presiunile puse de Moscova asupra Ucrainei in ceea ce autoritatile ucrainiene au calificat drept un "razboi comercial" din ratiuni politice.

"Intreaga lume se schimba, precum si sistemul global al relatiilor economice. Insa sa contruiesti un zid pentru a te apara de schimbari, folosind bariere artificiale, este pur si simplu inutil", a declarat Azarov, facand referire la amenintarile Kremlinului ca va recurge la represalii in cazul apropierii comerciale a Ucrainei de UE.

Fosta republica sovietica spera sa semneze, in luna noiembrie, o serie de acorduri esentiale cu Uniunea Europeana, inclusiv unul privind schimburile comerciale libere. Un astfel de acord reprezinta o miscare majora pentru Ucraina, afectand stransele relatiile economice cu Rusia, partenerul sau comercial traditional dar si cel mai mare partener comercial al sau.

Rusia, ingrijorata ca pietele sale vor fi inundate cu produse europene

Kremlinul se teme de posibilitatea ca, odata intrate produse europene in Ucraina, scutite de taxe de import, acestea ar putea fi reexportate in Rusia unde ar concura cu produsele rusesti.

In urma cu cateva saptamani Rusia a avertizat Ucraina ca, in cazul in care va semna un acord de asociere "sinucigas" cu Uniunea Europeana, Guvernul de la Moscova va inaspri controalele vizand marfurile ucrainene la frontiera dintre cele doua tari, in mijlocul unui conflict comercial cu motivatie politica.

In fapt, Kremlinul a impus deja, pe o perioada de cateva zile, o serie de noi verificari vamale laborioase a importurilor din Ucraina care au creat mari intarzieri la vama.

Patronatul ucrainean a anuntat atunci ca marfurile ucrainene s-au lovit de probleme la trecerea frontierei cu Rusia, iar seful guvernului ucrainean a legat aceste probleme de refuzul Kievului de a se integra in Uniunea Vamala cu Rusia, Kazahstan si Belarus, structura condusa de Moscova, relata AFP.

"Adevarul este ca serviciile vamale rusesti au luat masuri preventive legate de pregatirea unui schimb in reglementarea controalelor pentru situatia in care Ucraina va semna un acord de asociere cu UE", declara la acea vreme Serghei Glaziev, consilier al presedintelui rus Vladimir Putin, citat de RIA Novosti.

Putin a declarat si el ca Uniunea Vamala condusa de Rusia ar putea lua "masuri de protectie" pentru a-si apara pietele.

Un consilier de la Kremlin a transmis marti Ucrainei ca, in cazul in care semneaza un acord de asociere cu blocul european, isi va pierde "partenerul strategic".

In urma presiunii puse de Moscova, Kievul a inceput sa vorbeasca despre "un razboi comercial", provocand noi tensiuni in relatia Rusiei cu Ucraina, tara care a pledat, fara succes, pentru un pret mai mic la livrarile strategice de gaz rusesc.

Potrivit analistilor, presiunile de la Kremlin vin intr-un moment in care Ucraina se confrunta cu plati record pentru acoperirea datoriei externe, inclusiv catre Fondul Monetar International.

Economia Ucrainei se bazeaza pe exporturile de otel, produse chimice si cereale. Mai mult de 60% din exporturile sale merg catre fosta piata sovietica, Rusia, Belarus si Kazahstan fiind cei mai importanti parteneri comerciali.

Insa mediul de afaceri ucrainean vede in pietele europene noi posibilitati de dezvoltare si profit, astfel incat s-a opus solicitarilor Moscovei de a adera la Uniunea Vamala - o mutare care ar fi incompatibila cu un acord de liber schimb cu Europa.

Ucraina incearca sa calmeze ingrijorarile Kremlinului

Premierul Azarov s-a intalnit luni, la Moscova, cu omologul rus, Dmitri Medvedev, pentru a incerca sa calmeze ingrijorarile Rusiei privind comertul cu Ucraina. Azarov a transmis ulterior cabinetului sau ca, indiferent de circumstante, Ucraina vrea sa mareasca, pe viitor, volumul si calitatea schimburilor comerciale cu Rusia.

Din acest motiv, a declarat Azarov, "trasarea unor noi linii de divizare nu este in interesul popoarelor noastre".

Azarov a mai afirmat ca perioada de gratie de 10 ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE va da Ucrainei si Rusiei sansa de a se adapta la noua realitate, in conformitate cu principiile Organizatiei Mondiale a Comertului, din care ambele fac parte.

Premierul Azaov a mai aratat ca Ucraina a acceptat formarea unei Uniuni Vamale la granitele sale si ca intentioneaza sa revada acordul in ianuarie 2015.

"In acelasi fel, dupa semnarea Acordului de Asociere cu UE, Ucraina va crea o zona de liber schimb cu UE - acest lucru trebuie, de asemenea, sa fie in mod inevitabil acceptat ca o realitate", a spus el.

Dosarul Timosenko si reforma democratica, punctele sensibile ale relatiei dintre UE si Ucraina

Declaratiile liderilor ucrainieni nu reprezinta insa o garantie ca acordurile de asociere si de liber schimb vor fi semnate la Vilnius, in luna noiembrie.

Mai multe state membre ale UE sunt dezamagite de ritmul reformei democratice in Ucraina dupa ce Victor Ianukovici a fost ales presedinte in februarie 2010. Acestea au pus presiune pentru eliberarea din inchisoare a fostului prim-ministru Iulia Timosenko, adversarul politic al lui Ianukovici, condamnata in 2011 la 7 ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu.

Comisarul european pentru extindere si politica de vecinatate, Stefan Fule, a declarat marti, la Bruxelles, dupa o intalnire cu reprezentantii Ucrainei, ca atat problema Timosenko cat si progresele democratice ale Ucrainei trebuie sa fie abordate.

Reperele impuse de UE in reforma democratica a Ucrainei vizeaza reformarea sistemului judiciar, incetarea urmaririlor penale motivate politic si imbunatatirea legislatiei electorale.

"Am subliniat (...) necesitatea de a asigura o actiune hotarata si un progres tangibil pentru toate obiectivele stabilite", a declarat comisarul Fule.