Muncitorii francezi si companiile vor plati mai mult pentru sistemul public de pensii in cadrul mult-asteptatei reforme a sistemului, a anuntat guvernul dupa discutiile cu angajatorii si cu sindicatele. Schimbarile, urmarite indeaproape de presedinte socialist Francois Hollande de 15 luni in functie, au ca scop reducerea marelui deficit din sistemul de pensii care ar putea ajunge la peste 20 de miliarde de euro pana in 2020 daca nu se iau masuri, scrie Reuters.

Astfel au fost evitate masuri mai radicale cerute de Uniunea Europeana si unii investitori si a fost respectata promisiunea presedintelui sa nu fie crescuta varsta legala de pensionare la 62 de ani.

Propunerile discutate cu sindicatele urmeaza sa fie prezentate cabinetului luna viitoare si vor fi dezbatute in Parlament in octombrie. Conform acestora, amgajatii si companiile isi vor creste contributiile la sistemul de pensii in proportii egale incepand din 2014.

Pensiile de stat reprezinta 87% din resursele financiare ale persoanelor de peste 65 de ani din Franta, fata de 75% in Germania, 50% in Marea Britanie, 48% in Japonia sau 35% in Statele Unite, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Franta trebuie sa reformeze sistemul de pensii pana la sfarsitul anului si sa reduca costurile angajatorilor cu forta de munca, in schimbul prelungirii perioadei in care trebuie sa scada deficitul bugetar sub limita de 3% permisa in UE. Sistemul de pensii a înregistrat, anul trecut, un deficit de 14 miliarde de euro.