Statele Unite si Marea Britanie isi pun la punct planurile si ar urma sa lanseze "atacuri militare punitive limitate" impotriva regimului Bashar al-Assad a sfarsitul acestei saptamani, dupa utilizarea "odioasa" de arme chimice in apropierea Damascului, scrie miercuri The Guardian. Miercuri era asteptata si o decizie a Consiliului de Securitate al ONU pe aceasta tema, insa Organizatia asteapta concluzia inspectorilor trimisi in Siria, iar hotararea poate fi amanata inca 4 zile.

02:00 Obama spune ca nu a luat inca o decizie asupra Siriei

Ora 22:22 Soldatii sirieni acuza ca au inhalat gaze toxice in trei alte incidente (ambasadorul sirian la ONU)

Ambasadorul sirian la ONU, Bashar Jaafari, a declarat miercuri ca zeci de soldati sirieni au inhalat gaze toxice in trei ale ocazii si a cerut ONU sa investigheze aceste noi incidente "odioase".

Jaafari i-a solicitat secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, sa prelungeasca misiunea echipei de experti a ONU, prezenta in Siria pentru a investiga presupusul atac cu arme chimice din 21 august.

Potrivit ambasadorului sirian, "zeci" de soldati sirieni au fost tratati in spitale dupa incidente survenite pe 22, 24 si 25 august in suburbiile din Damasc. Ambasadorul nu a oferit date suplimentare.

Declaratia reprezentantului sirian a fost facuta in cadrul unei intalniri cu usile inchise a ambasadorilor celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate, in care acestia discutau un proiect de rezolutie, inaintat de Marea Britanie, care ar justifica o lovitura militara impotriva regimului sirian. (AFP)

Ora 22:14 Rusia a transmis Marii Britanii ca Consiliul de Securitate al ONU nu ar trebui sa discute un proiect de rezolutie ca rasuns la presupusul atac cu arme chimice din Siria inainte ca inspectorii ONU sa isi prezinte raportul.

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov i-a spus omologului britanic William Hague, a carui tara a propus o rezolutie care ar autoriza masuri pentru protectia civililor din Siria, ca este necesar sa "astepte rezultatele" echipei de investigatori ai ONU, a anuntat miercuri Ministerul rus de Externe.

Ora 21:50 Armata siriana a inceput sa se repozitioneze in ultimele 48 de ore din cauza amenintarilor occidentale la adresa pozitiilor militare ale regimului, ca represalii fata de presupusa utilizare a armelor chimice, a anuntat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizatie care se sprijina pe o vasta retea de militanti in intreaga tara.

"Nu este o abandonare a pozitiilor, ci o repozitionare militara in ultimele 48 de ore", a explicat Rami Abdel Rahmane, directorul ONG-ului, pentru AFP.

"Zeci de sedii ale comandamentului militar si comandamentului brigazilor sunt evacuate pentru a se stabili in alta parte. Aceste schimbari de pozitie au loc la Damasc, la Homs si la Hama (centru), pe coasta mediterana, la Sueida si Deraa, in sud", a precizat Rami Abdel Rahmane,

Contactat de AFP, un inalt oficial din cadrul serviciilor de securitate de la Damasc a explicat: "Nimeni nu isi dezvaluie planul, toate armatele din lume care sunt tinta unor atacuri vor sa se apere, sa apere poporul si patria, este misiunea armatelor".

"De doi ani si jumatate, noi suntem in inima bataliei. (Teroristii - n.red.) cu care ne confruntam nu difera prin nimic de amenintarile actuale" din partea occidentalilor, a adaugat el. (AFP)

Ora 21:10:Departamentul de Stat din SUA: Guvernului sirian nu ar trebui sa i se permita sa se ascunda in spatele Rusiei la un Consiliu de Securitate al ONU

"Nu credem ca regimului sirian ar trebui sa i se permita sa se ascunda in spatele faptului ca rusii continua sa blocheze, la nivelul ONU, o actiune in Siria si vom lua o decizie asupra actiunii potrivite mergand mai departe", a declarat miercuri pentru presa purtatoarea de cuvant al Departamentului de Stat american, Marie Harf.

Harf a mai afirmat ca actiunile Rusiei - principalul furnior de armament al Siriei -, printre care si utilizarea dreptului de veto in trei cazuri de vot asupra unei rezolutii de condamnare a aguvernului lui Bashar al-Assad, aduc in discutie daca Consiliul de Securitate al ONU este un forum eficient pentru rezolvarea conflictului vechi de doi ani. (Reuters)

Ora 19:17 Prin refuzul de a evita orice actiune militara fara aprobarea ONU, Italia, dornica sa evite implocarile militare in timp ce trece printr-o perioada politica dificila, se distanteaza, intr-o maniera neobisnuita, de aliatii sai occidentali.

"Nu exista o solutie militara la conflictul din Siria. Singura solutie este o solutie politica negociata", a declarat miercuri ministrul pentru Afaceri Europene, Emma Bonino, in fata Parlamentului de la ROMA, adaugand ca, pana si "o optiune de interventie limitata risca sa devina nelimitata". (AFP)

Ora 17:32: Surse diplomatice: NATO a condamnat miercuri utilizarea armelor chimice "de catre regimul Bashar al-Assad", lucru pe care il considera inacceptabil, insa "o interventie directa a Aliantei in Siria nu este pe ordinea de zi". (AFP)

Ora 16:35: "Statele Unite, Marea Britanie si Franta au ajutat teroristii sa utilizeze arme chimice, iar aceleasi grupari ar putea folosi in curand aceste arme si impotriva Europei", sustine vice-ministrul sirian de Externe.

Ora 15:53: Inspectorii ONU trimisi in Siria au nevoie de 4 zile pentru o concluzie in investigatia lor privind utilizarea armelor chimice. "Lasati-i sa isi termine munca in 4 zile", a declarat Ban Ki-Moon in cadrul unei conferinte de presa la Haga. "Apoi expertii vor trebui sa efectueze analize stiintifice, apoi va trebui sa facem un raport pentru Consiliul de Securitate pentru ca acesta sa ia actiunile pe care le considera necesare", spune secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite. (Reuters)

Ora 15:03: Statele Unite pregatesc o actiune militara unilaterala impotriva Siriei si au discutat cu aliatii lor despre un atac care ar putea dura mai mult de o zi, a declarat miercuri un inalt oficial american care a dorit sa isi pastreze anonimatul. (AFP)

Ora 14:58: Lakhdar Brahimi, emisarul special al ONU si al Ligii Arabe in Siria: Unda verde a Consiliului de Securitate al ONU, necesara pentru o interventie in Siria.

Ora 14:33:Rusia: ONU trebuie sa astepte raportul inspectorilor trimisi in Siria inainte de a adopta o rezolutie. (AFP)

Ora 13:27: Parlamentul francez se reuneste pe 4 septembrie intr-o sesiune extraordinara ce are ca tema criza siriana. (AFP)

Ora 13:01:Polonia exclude o participare la o eventuala interventie militara in Siria - premierul Donald Tusk. (AFP)

Ora 12:57: Marea Britanie va prezenta miercuri in Consiliul de Securitate al ONU o rezolutie prin care "va condamna atacul chimic din 21 august" si va prezenta "masuri necesare pentru protejarea civililor" din Siria, a anuntat premierul David Cameron. (AFP)

Ora 12:15: Liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei: "O interventie americana in Siria va fi un dezastru pentru regiune."

Ora 11:50: Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-Moon, lanseaza un apel catre Consiliul de Securitate al ONU sa "actioneze pentru pace" in Siria.

Ora 11:07: Echipa de anchetatori trimisa de ONU in Siria pentru a aduna dovezi despre atacul cu arme chimice din 21 august si-a reluat miercuri misiunea, suspendata marti din ratiuni de securitate. (AFP)

Ora 10:40: Reprezentantul Siriei la ONU ii acuza pe rebelii sirieni ca ar fi folosit arme chimice cu scopul de a provoca o interventie militara straina. (AFP)

Ora 10:24:Presedintele SUA si premierul britanic au discutat telefonic marti seara despre Siria, dar decizia finala privind o interventie militara nu a fost luata.

Ora 10:15:Parlamentul de la Londra se reuneste joi pentru o decizie privind interventia in Siria. (sursa:

The Guardian)

Ora 10:07: Liga Araba cere ONU sa puna capat "genocidului" pe care regimul Bashar al-Assad il comite "de doi ani". Liga Araba condamna regimul sirian pentru "crima oribila" din 21 august, dar respinge solutia unei interventii militare. Delegatii permanenti la Liga Araba, reuniti marti la Cairo, au denuntat "crima oribila" comisa pe 21 august, ziua atacului cu arme chimice in Siria, acuzand regimul Bashar al-Assad ca poarta intreaba responsabilitate. Liga Araba cere ca cei responsabili pentru atac sa ajunga in fata justitiei penale internationale, pentru crime de razboi. (sursa: New York Times)

Ora 10:00: Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov: "O interventie militara in Siria va destabiliza Orientul Mijlociu". (sursa: AFP)