"In Siria au fost utilizate arme chimice, este de necontestat", a declarat luni secretarul de stat american John Kerry, adaugand ca cei responsabili "trebuie sa raspunda pentru actele lor", potrivit AFP. Kerry a facut apel la sensibilitatea publicului fata de utilizarea armelor chimice, inainte insa de o concluzie finala a expertilor ONU legata de fortele care le-au folosit in conflict - armata pro-Assad sau rebelii. Folosirea armelor chimice si "sacrificarea fara discernamant a civililor" reprezinta"o atrocitate morala", a mai spus seful diplomatiei americane, confirmand informatiile din presa occidentala potrivit carora SUA si aliatii din NATO pregatesc un raspuns armat.

John KerryFoto: Captura Youtube.com

O decizie a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la o eventuala interventie in Siria este asteptata miercuri, dar SUA ar putea ocoli o eventuala decizie nefavorabila printr-o interventie sub egida NATO, asa cum s-a intamplat in Kosovo.

In interventia sa de luni, John Kerry a acuzat guvernul sirian ca "a incercat sa acopere" atacul cu arme chimice si a subliniat ca Statele Unite sunt aproape de a opta pentru un raspuns militar.

Kerry a subliniat si ca presedintele Obama considera ca "cei care folosesc cele mai odioase arme ale lumii impotriva celor mai vulnerabili oameni trebuie sa raspunda pentru asta".

"Ceea ce am vazut in Siria saptamana trecuta ar trebui sa socheze constiinta intregii lumi", a atras atentia John Kerry, amintind despre "sacrificarea fara discernamant a civililor, uciderea femeilor, copiilor si a trecatorilor nevinovati", lucru pe care il considera o "atrocitate morala".

"Nu exista nimic mai grav astazi decat utilizarea armelor chimice", spune seful diplomatiei de la Washington.

ONU a inceput luni ancheta privind un presupus atac cu arme chimice comis in Siria pe data de 21 august. Expertii desemnati de ONU sa ancheteze posibila folosire a armelor chimice au putut strange luni esantioane in apropiere de zona unui presupus atac.

O decizie a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la o eventuala interventie in Siria este asteptata miercuri.

Presedintele rus Vladimir Putin, care a discutat luni, telefonic, cu premierul britanic John Cameron, despre situatia din Siria, declarase anterior ca "inca nu exista o dovada ca regimul sirian a folosit arme chimice impotriva rebelilor in Siria".