Presedintele american Barack Obama a convocat sambata echipa de securitate nationala, pentru a discuta despre modul in care se va reactiona la acuzatiile privind comiterea unui atac cu arme chimice de catre guvernul sirian saptamana aceasta, a anuntat un oficial de la Casa Alba, citat de AFP.

"Presedintele s-a intalnit cu echipa sa de securitate nationala in aceasta dimineata pentru a discuta despre acuzatiile privind atacul cu arme chimice comis de guvernul sirian in Siria in cursul acestei saptamani", a explicat oficialul.

El a precizat ca Obama a ordonat serviciilor sale de informatii sa "adune fapte si probe pentru a stabili ce s-a intamplat in Siria".

"Odata ce am verificat toate informatiile, presedintele va lua o decizie avizata cu privire la maniera de raspuns", a insistat el.

Potrivit acestui oficial, Casa Alba are "o paleta de optiuni pe masa". "Vom actiona intr-un mod bine gandit, pentru a lua decizii in conformitate cu interesele noastre nationale, precum si cu evaluarea noastra cu privire la ce se poate face pentru a avansa in obiectivele pe care le avem in Siria", a adaugat el.

Vineri, secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a anuntat ca Pentagonul mobilizeaza armata pentru o eventuala interventie militara impotriva Siriei. El a mai precizat ca oficialii americani au pregatit o serie de "optiuni" pentru Barack Obama, in cazul in care acesta decide sa atace regimul de la Damasc.

O eventuala interventie a armatei americane ar veni ca urmare a unor zvonuri legate de folosirea de catre regimul sirian a armelor chimice, intr-o actiune in care si-au pierdut viata numeroase persoane.

Marina SUA a trimis deja in Marea Mediterana un al patrulea distrugator echipat cu rachete de croaziera. Cele patru distrugatoare, Gav, Barry, Mahan si Ramage, sunt echipate cu rachete de tip Tomahawk.