​Primarul orasului San Diego, care a fost acuzat de 18 femei de hartuire sexuala si a fost dat in judecata pe acest motiv de fosta sa purtoare de cuvant, a anuntat ca demisioneaza, dupa mai multe saptamani in care opinia publica i-a cerut acest lucru, relateaza BBC.

Bob FilnerFoto: Captura YouTube

Democratul Bob Filner, in varsta de 70 de ani, si-a cerut iertare femeilor respective, insa a respins acuzatiile.

"Orasul nu trebuie sa treaca prin asa ceva, si propriile mele esecuri sunt responsabile pentru acest lucru si imi cer scuze orasului. Catre toate femeile pe care le-am ofensat - nu am avut nicio intentie sa fac acest lucru, sa violez spatiul fizic sau emotional al nimanui", a spus Filner vineri, in cadrul unei reuniuni speciale a consiliului local.

"Am incercat sa stabilesc relatii personale, insa combinatia de stanjeneala si aroganta a dus la un comportament care cred ca fost interpretat ca ofensator", a spus el.

Insa Filner a negat toate acuzatiile.

"Niciuna dintre acuzatii nu a fost dovedita sau verificata in mod independent in justitie. Nu am hartuit sexual niciodata pe nimeni," a spus el, precizand ca este victima unei "isterii a linsajului".

Fosta purtatoare de cuvant a primarului a fost prima care l-a acuzat de hartuire sexuala, lansand luna trecuta un proces impotriva lui si a primariei.

Ea sustine ca Filner i-a cerut sa lucreze fara lenjerie intia, sa il sarute si i-ar fi spus ca vrea sa o vada goala.

Dupa declansarea procesului, mai multe femei, intre care persoane cunoscute din oras si chiar o strabunica, au facut dezvaluiri legate de Filner.

Veronica Froman, fost amiral, a povestit ca Filner nu a lasat-o sa iasa din camera, a mangaiat-o cu un deget pe obraz si a intrebat-o daca are un partener de viata.

Presedinta asociatiei locuitorilor saraci a povestit ca Filner i-a pus mana pe fund la un eveniment anul trecut.

"Am fost socata si speriata. Pana la masina m-a condus cineva in seara aceea", a povestit ea.

Alte femei care l-au acuzat de hartuire sexuala pe Filner sunt femei de afaceri, o decana si doua veterane care au povestit ca hartuirea a avut loc o intalnire a femeilor care au fost victime ale violurilor cand isi facea seriviciul militar.

Filner a rezistat initial presiunii de a demisiona si a acceptat in schimb sa faca terapie comportamentala timp de doua saptamani. Insa pe masura ce acuzatiile se inmulteau, presiunea a crescut si demisia i-a fost ceruta inclusiv de doi senatori de Californica si liderul Comitetului Democrat National.