Un soldat american, responsabil de uciderea cu sange rece a 16 civili afgani in 2012, a fost condamnat vineri de un juriu militar la inchisoare pe viata, fara posibilitatea eliberarii anticipate, informeaza AFP.

Sergentul Robert Bales, in varsta de 40 de ani, a pledat vinovat pentru a scapa de pedeapsa cu moartea. In pofida condamnarii sale, el va putea cere "clementa" armatei dupa 20 de ani de detentie. Daca ii este acordata clementa, el va putea depune o cerere de eliberare anticipata.

Cei sase membri ai juriului, reuniti la baza militara LewisMcChord, in apropiere de Seattle (statul Washington, nord-vestul Statelor Unite), au avut nevoie de mai putin de doua ore pentru a delibera.

Condamnarea la inchisoare pe viata fusese obtinuta anterior, dupa ce acuzatul a pledat vinovat, iar juriul trebuia doar sa se pronunte asupra unei eventuale posibilitati de eliberare anticipata.

Sergentul Robert Bales a recunoscut ca a ucis cu sange rece 16 sateni afgani, majoritatea femei si copii, inainte de a se preda, in dimineata zilei de 11 martie 2012, in timp ce era detasat in provincia Kandahar din Afganistan.