Detinerea bombei atomice ar ameninta securitatea Iranului, a declarat ministrul iranian al Afacerilor Externe Mohammad Javad Zarif, relateaza Mediafax, citand AFP.

"Consideram ca detinerea armei nucleare nu este conforma intereselor tarii si ar ameninta securitatea Iranului", a declarat Zarif, citat vineri de agentia Fars.

Insa el a adaugat imediat ca "poporul iranian nu va renunta la drepturile sale" in domeniul nuclear. "Dar vom arata lunii intregi ca nu exista vreo amenintare din partea Iranului" impotriva altor tari, a adaugat el. "Singura amenintare nucleara (...) vine din partea regimului sionist", a continuat seful diplomatiei iraniene, referindu-se la Israel.

Intrebat despre sanctiunile ONU si cele adoptate de Statele Unite si state europene, care afecteaza dur tara, Zarif a raspuns ca este necesar ca "terenul sa fie pregatit pas cu pas, prin negocieri rationale, atenuarea si anularea sanctiunilor pe termen mediu si lung".

Sanctiunile occidentale in domeniile petrolier si bancar, instituite de la inceputul lui 2012, au redus cu jumatate exporturile si veniturile petroliere, provocand o prabusire a monedei locale si o inflatie de aproximativ 40%.

Noul presedinte Hassan Rohani, care a preluat functia pe 4 august, a declarat recent ca va angaja "negocieri serioase" cu marile puteri in cadrul Grupului 5+1 (Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia, China si Germania) in vederea solutionarii crizei nucleare, subliniind totodata ca Iranul nu va renunta la "drepturile sale de netagaduit", ca cel de a imbogati uraniu. Rohani a promis "si mai multa transparenta" asupra programului nuclear cu scopul de a dovedi natura pasnica a acestuia.

"Cred ca oficialii occidentali nu au inteles bine mesajul din alegerile prezidentiale (de la 14 iunie, in urma carora a fost ales clericul moderat Hassan Rohani). Ei cred ca Guvernul va renunta la drepturile iranienilor" in domeniul nuclear, a mai declarat Zarif.

Iranul a anuntat ca detine, in prezent, aproximativ 18.000 de centrifuge destinate imbogatirii uraniului, principala sursa de ingrijorare a occidentalilor si Israelului, care acuza Teheranul ca incearca sa se doteze cu arma atomica sub acoperirea programului nuclear civil.