Rusia a caracterizat vineri "inacceptabile" apelurile europenilor de a face presiuni asupra ONU pentru un recurs la forta impotriva regimului sirian condus de Bashar al-Assad, dupa informatiile potrivit carora ar fi utilizat arme chimice in apropiere de Damasc, scrie AFP.

"In contextul noului val de propaganda antisiriana, credem ca apelurile catorva capitale europene de a face presiuni asupra Consiliului de Securitate al ONU si a decide acum recurgerea la forta sunt inacceptabile", afirma ministerul rus al Afacerilor Externe, intr-un comunicat.

O ofensiva a avut loc miercuri in Ghuta orientala si la Muadamiyat al-Sham, doua sectoare la periferia Damascului controlate de rebeli, atac soldat cu un numar de victime inca nedeterminat. Opozitia a acuzat regimul Bashar al-Assad ca a recurs la arme chimice, afirmatii respinse categoric de putere.

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, declarase joi ca o "reactie in forta" este necesara daca se dovedeste folosirea armelor chimice.

Atacul in aceste zone controlate de rebeli s-a produs in conditiile in care o misiune de inspectie a ONU se afla in Siria pentru a ancheta asupra unei eventuale folosiri a armelor chimice in atacuri anterioare.

Nu exista "din nefericire semne" care sa arate ca opozitia siriana este "pregatita sa garanteze securitatea si eficacitatea expertilor in munca lor in acest teritoriu controlat de rebeli", adauga ministerul rus, in acest comunicat.

"Acest lucru impiedica o ancheta asupra unui posibil recurs la arme chimice in Siria, solicitat de numeroase tari si de Siria".

"Rusia continua sa urmareasca de foarte aproape dezvoltarile in jurul pretinsului atac chimic. Apare tot mai multe marturii potrivit carora aceasta actiune criminala a avut un caracter clar provocator", se mai arata in acest comunicat.

Rusia, unul dintre cei mai fideli aliati ai regimului Bashar al-Assad, caruia ii furnizeaza arme, declarase miercuri ca acuzatiile de folosire a armelor chimice de catre autoritatile siriene sunt o "provocare planificata".