Update: Un bilant publicat in cursul serii ridica cifra mortilor la 42, iar pe cel al ranitilor la 500. Atentatul devine astfel cel mai sangeros de la sfarsitul razboiului civil din Liban, in 1990.

Un bilant precedent arata ca cel putin 27 de persoane au fost ucise si 352 ranite vineri in dublul atentat cu masina capcana care a zguduit Tripoli, marele oras din nordul Libanului.

Aceste explozii au loc la o saptamana dupa un atentat cu masina capcana care a ucis 27 de morti in sudul Beirutului, un fief al puternicei miscari siite Hezbollah, aliatul regimului sirian, alaturi de care lupta impotriva rebelilor in Siria.

Televiziunile locale au aratat corpuri fara viata, numeroase masini in flacari, oameni transportand persoane ranite si fatade ale cladirilor complet distruse.

La Tripoli, prima explozie s-a produs in centru, in apropiere de casa premierului care isi termina mandatul, Najib Mikati, dar care nu se afla in oras.

A doua explozie a avut loc in port, nu departe de domiciliul fostului sef al politiei Ashraf Rifi.

Exploziile au avut loc in apropierea a doua moschei, in ziua de rugaciune saptamanala pentru musulmani.

Corespondentul AFP a vazut cadavre carbonizat in apropiere de moscheea Al-Taqwa, pe una dintre arterele principale ale orasului, si cinci cadavre de copii scoase din moschee.

Capitala de nord a Libanului este in mod reagulat teatrul confruntarilor intre suniti, care sustin in majoritate rebeliunea siriana, si siiti, favorabili regimului Bashar al-Assad.

Miercuri, seful armatei libaneze, generalul Jean Kahwaji, a afirmat ca trupele sale sunt de acum in "razboi total" impotriva "terorismului", adaugand ca urmareste de luni de zile o celula care "pregateste masini capcana", una dintre ele explodand in 15 august in fieful Hezbollah.

Libanul este profund divizat in ceea ce priveste conflictul din Siria vecina, care a exacerbat tensiunile confesionale.