Foametea care a avut loc in Coreea de Nord la mijlocul anilor 1990 a provocat o lupta pentru supravietuire, prin care au fost eliminati rapid cei mai slabi, cei cu handicap, persoane in varsta si copii, au marturisit joi cativa transfugi, in fata unei comisii ONU, scrie Mediafax.

"Indivizii nu erau tratati cu demnitate in Coreea de Nord, iar uneori (ei nu erau considerati) ca fiind oameni", a declarat Ji Seong-Ho, care si-a pierdut o mana si un picior la varsta de 14 ani, cand a incercat sa fure carbune.

Persoanele cu handicap fizic sau mintal erau considerate drept "inutile" pentru societate, a adaugat el in fata comisiei de ancheta a ONU, care pentru prima data examineaza incalcarile drepturilor omului in timpul regimului comunist al lui Kim Il-sung.

Phenianul, negand aceste abuzuri, a declarat ca nu recunoaste comisia ONU si a interzis unei astfel de delegatii sa intre pe teritoriul Coreei de Nord.

Foametea din perioada 1994-1998 s-a soldat cu peste un milion de morti (din totalul unei populatii de 20 de milioane de persoane).

"In orasul nostru erau persoane cu handicap, dar spre sfarsitul foametei nimeni nu le-a mai vazut. Cu siguranta au murit", a adaugat un tanar.

Copii mureau pe strazi. Politistii ii strangeau pe minorii fara adapost si ii duceau la orfelinate, unde totusi mureau, dar neobservati de public, afirma Kim Hyuk, in varsta de 32 de ani.

"Eu mancam soparle, serpi, sobolani si iarba", a marturisit Kim, care a incercat in 2000 sa treaca frontiera spre China, dar a fost prins si trimis intr-un lagar pentru reeducare. Numai doua persoane din 24 au supravietuit din baraca in care locuia.