Consiliul de Securitate al ONU se reuneste miercuri seara, cu usile inchise, pentru consultari privind un masacru produs in Siria si care ar fi fost comis, potrivit opozitiei, cu arme chimice, au informat diplomati ai ONU, citati de AFP.

Reuniunea, care va incepe la ora 19.00 GMT (22.00, ora Romaniei), are loc la cererea comuna a cinci dintre cele 15 tari membre ale Consiliului (Franta, Statele Unite, Marea Britanie, Luxemburg si Coreea de Sud).

Cele cinci tari au cerut sesizarea imediata a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite pentru analizarea circumstantelor presupusului atac cu arme chimice din Siria.

Uniunea Europeana a cerut o ancheta urgenta in cazul presupusului atac cu arme chimice, precizeaza Mediafax. "UE reafirma ca orice utilizare a armelor chimice, indiferent de ce parte din Siria, este total inacceptabila", conform purtatorului de cuvant al lui Catherine Ashton, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Opozitia siriana sustine ca fortele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice in apropiere de Damasc, atacul soldandu-se, potrivit insurgentilor, cu 1.300 de morti. Armata siriana a negat categoric un astfel de atac, afirmand ca este vorba de acuzatii "nefondate".

Rusia, unul dintre principali aliati ai regimului Bashar Al-Assad, a comunicat ca suspiciunile privind atacul cu arme chimice din regiunea Damasc reprezinta "o provocare planuita de mult timp".

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si un conflict armat intre fortele insurgente ale opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad. Bilantul confruntarilor este, potrivit estimarilor ONU, de cel putin 100.000 de morti.