Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a insistat luni ca Madridul si Londra sa dialogheze si sa respecte dreptul european in diferendul lor privind Gibraltarul, relateaza AFP.

Dupa ce a discutat vineri cu premierul britanic David Cameron, Barroso l-a contactat luni pe seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy.

"Presedintele Barroso si-a exprimat speranta ca Spania si Marea Britanie vor aborda diferendul privind Gibraltarul intr-o maniera conforma cu apartenenta lor comuna la Uniunea Europeana", precizeaza Comisia Europeana intr-un comunicat de presa difuzat dupa discutia intre Barroso si Rajoy.

Premierul spaniol a denuntat in schimb atitudinea "inacceptabila" a autoritatilor din Gibraltar, potrivit unui comunicat al guvernului spaniol.

Mariano Rajoy si Jose Manuel Barroso au convenit sa trimita "cat mai curand posibil" pe teren o misiune de experti ai UE pentru a evalua situatia, a anuntat Comisia. Aceasta misiune ar urma sa se deplaseze in Spania si Gibraltar "in cursul lunii septembrie", a precizat un purtator de cuvant al CE, Olivier Bailly.

Cu privire la reciful artificial construit de autoritatile din Gibraltar si contestat de pescarii spanioli, Comisia este dispusa inspecteze daca acesta este in conformitate cu legile europene privind protectia mediului, a adaugat purtatorul de cuvant.

Comisia Europeana a reamintit de asemenea ca instituirea unei taxe pentru trecerea frontierei intre Spania si Gibraltar ar fi "ilegala".

In centrul recentelor tensiuni din jurul Gibraltarului se afla drepturile de pescuit in apele acestui teritoriu, scrie Agerpres. Dupa ce autoritatile de aici au decis sa ridice un dig din beton pentru a impiedica incursiunile pescarilor spanioli, guvernul de la Madrid a sporit controalele la frontiera, ceea ce a condus la cozi lungi la granita cu Gibraltarul, si a amenintat ca ar putea institui o taxa de 50 de euro pentru cei care doresc sa paraseasca enclava britanica.

Gibraltarul este in centrul unui diferend istoric intre Madrid si Londra, Spania revendicand acest teritoriu pe care l-a cedat Marii Britanii in anul 1713.